Het hotel waarin Bolt en Follender wordt ondergebracht wordt zwaar bewaakt
NOS NieuwsAangepast

Bolt en Follender aangekomen in Cúcuta

Spoorloos-journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn aangekomen in Cúcuta. Het tweetal is vanochtend vroeg na hun vrijlating met een auto vanuit de jungle naar deze stad vervoerd, een tocht van enkele uren.

Ze zijn met een auto meteen de parkeergarage in gereden en hebben de pers niet te woord gestaan. Mogelijk geven ze later vandaag een persconferentie, maar hoe laat is nu onduidelijk. Eerder zeiden lokale autoriteiten dat die persconferentie om 18.00 Nederlandse tijd zou beginnen.

Derk Bolt en Eugenio Follender komen aan in Cúcuta

Volgens een journalist van de Colombiaanse krant La Opínión die bij hun vrijlating was en die met ze meereisde naar Cúcuta, hebben ze vanaf gisteravond 23.00 uur plaatselijke tijd onafgebroken in de auto gezeten. Ze zijn nergens gestopt om te eten, maar hebben onderweg alleen wat chips gegeten.

Volgens deze journalist klaagde Bolt onderweg over pijn in zijn ribbenkast. Hij is tijdens een tocht door de jungle drie keer gevallen.

Bolt en Follender worden in het hotel medisch onderzocht en zullen daarna een paar uur gaan slapen, voor de persconferentie begint.

Onherbergzaam

Volgens NOS-correspondent Marc Bessems moet hun ontvoering een zware beproeving zijn geweest. Toen er op de derde dag van de ontvoering legerhelikopters in het gebied opdoken om naar het tweetal te zoeken werden ze door hun ontvoerders mee de jungle in genomen en daar hebben ze 14 uur moeten lopen. "Het is hier bloedheet, het is onherbergzaam junglegebied, dus het moet heel erg zwaar zijn geweest."

Mijn schoenen zijn geschikt voor de disco, niet voor zo'n avontuur."

Derk Bolt tegen De Telegraaf

In een telefoongesprek met De Telegraaf werd dat door Bolt bevestigd. Die guerrillastrijders "kapten een weg door de begroeiing, en wij werden erachteraan getrokken. Maar zij lopen als berggeitjes en goedgetrainde commando's. Wij liepen als bromsnor. Dat was niet vol te houden."

Jo-jo-effect

"We zijn aan de dood ontsnapt. Ik ben één keer bijna op een tak gevallen die door me heen zou zijn gegaan. En mijn schoenen zijn geschikt voor de disco, niet voor zo'n avontuur."

Follender vertelde De Telegraaf dat ze erg opgelucht waren toen ze zagen dat er op televisie aandacht aan hun ontvoering werd besteed. "Als je zo rondloopt in de jungle heb je geen idee of men wel doorheeft dat je gegijzeld bent. Er zijn er natuurlijk genoeg die daar jaren hebben doorgebracht. Emotioneel was het een jo-jo-effect."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl