Het penaltymoment tijdens Nederland - Mexico op het WK van 2014 ANP

Mexico wil eindelijk afrekenen met Robben-trauma

tijd van publicatie Aangepast

Het voetje van Marquez, de duik van Robben en de penalty van Huntelaar. Elke Mexicaan kan het uittekenen. Over vijf dagen is het precies drie jaar geleden dat het voetbalgekke land een trauma opliep.

De uitschakeling door Oranje in de achtste finales van het WK in Brazilië heeft in Mexico een diepe wond geslagen. Een goed resultaat op de Confederations Cup zou de pijn verzachten, maar kan de wond niet helen.

Want wie het Latijn-Amerikaanse land bezoekt, kan er niet omheen. Op verkeersborden, auto's, in de kroeg, overal lees je de woorden 'no era penal' (het was geen penalty). Zelfs huizen zijn ermee volgekladderd. "Die pijn zal over duizend jaar nog steeds voelbaar zijn in Mexico", vertelt de Mexicaanse journalist Bruno Valencia.

Een muurtekening in een kroeg in Guanajuato in Mexico NOS

De hashtag #noerapenal is nog altijd populair op bijvoorbeeld Twitter. Er is zelfs een fan die al bijna drie jaar lang elke dag een tweet stuurt naar onder meer de KNVB, met de simpele boodschap dat het toen, op 29 juni 2014 in Fortaleza, geen penalty was.

Vanuit Zeist werd daar niet op gereageerd, tot twee jaar geleden. De KNVB feliciteerde de gefrustreerde Mexicaan op ludieke wijze met de eindzege in de Gold Cup.

Wraak nam Mexico al, tijdens een oefenwedstrijd in november in 2014, toen het Nederlands elftal met 3-2 werd geklopt. Maar daarmee is de kous niet af. "Dat Arjen Robben met Oranje nu mogelijk het WK in Rusland misloopt, daar wordt hier smadelijk om gelachen", aldus Valencia.

Confederations Cup

De voetbaljournalist vertelt erover vanuit Rusland, waar Mexico na twee duels bij de Confederations Cup op de drempel van de tweede ronde staat. Een punt vanmiddag (17.00 uur) tegen gastland Rusland, met een beetje geluk zelfs een kleine nederlaag, volstaat voor een plek bij de laatste vier. Over een finaleplaats, laat staan de eindzege, durven de Mexicanen niet te dromen.

"Wij hebben nog nooit een door de FIFA georganiseerd toernooi gewonnen buiten de eigen landgrenzen", zegt Valencia. Hij refereert aan 1999, toen Mexico de Confederations Cup in eigen land won door Brazilië in de finale te verslaan. "Zij speelden toen met een onder 23 elftal. Daarom wonnen we."

Kritiek

Na de krappe overwinning op Nieuw-Zeeland (2-1) van woensdagavond klinkt er in de Mexicaanse media veel kritiek op bondscoach Juan Carlos Osorio, die zijn elftal op maar liefst acht posities had gewijzigd ten opzichte van het duel met Portugal (2-2). Het team zou niet op elkaar ingespeeld zijn.

"Mogelijk dat we het team van Nieuw-Zeeland daarmee tekort doen, maar Mexico speelde niet goed. Of Osorio's rotatiebeleid werkt, zal moeten blijken tegen Rusland", besluit Valencia.

Van de zonnige kant: na twee ongeslagen duels is 'el Tricolor' (de driekleur) slechts drie wedstrijden verwijderd van de eindzege op een door de FIFA georganiseerd toernooi. Misschien is Robben dan ook eens van dat gezeur af.

STER reclame