Goed nieuws: Syrische Omar (22) eindelijk gelukkig en meer circulaire inkoop

Aangepast
Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

In zijn vrije tijd verdient Omar wat bij in een ijswinkel De grootste verrassing voor mij is hoe snel je een familie wordt.

Zeven jaar geleden zag het er slecht uit voor de Syrische Omar. Niemand had verwacht dat hij nu zo'n gelukkig leven zou leiden.

In Syrië werd hij als 15-jarige jongen gearresteerd en gemarteld. In de gevangenis in Saydnaya kreeg hij tuberculose en woog hij nog maar 35 kilo. Uiteindelijk wist zijn moeder hem vrij te kopen en kon hij vluchten naar Griekenland. Hij reisde door naar Zweden en werd door een Zweedse familie in huis genomen.

Gelukkig

Nu is Omar gelukkig. Hij werkt in zijn vrije tijd in een ijswinkel in een pretpark in Stockholm. Hij voelt zich in de familie opgenomen. "Ik had niet verwacht dat dat zo zou zijn. Ik dacht dat ik me altijd een gast zou blijven voelen, maar nu voelt het hier als mijn thuis met mijn familie."

De moeder van Omar en Ali is nog altijd in Turkije en wacht daar tot de gezinshereniging rond is. Ze hebben veel contact met haar en bellen haar iedere dag.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Syrische Omar (22) overleeft gevangenishel in Syrië

Ook de 18-jarige Jildou Felkers is blij. Vorige week woensdag kreeg Felkers uit het Friese Stiens te horen dat ze met 0,1 punt gezakt was voor haar middelbare school-diploma. Felkers vertrouwde het niet helemaal, besloot haar examen na te kijken en vond een fout gerekend antwoord, dat goed bleek te zijn. En nu? Nu is ze alsnog geslaagd.

Jildou Felkers/NOS

"Ik was heel opgelucht en heb het dinsdagavond meteen gevierd met vriendinnen", vertelde ze aan de NOS.

De school stuurde een bos bloemen als excuus. Volgend jaar begint Felkers aan de opleiding Verpleegkunde.

Van een snel leven is Boaz ineens in alles afhankelijk Boaz Spermon/NOS

Gelukkig werd ook John van Tiel afgelopen week geholpen. Hij plaatste op Facebook een noodkreet waarin hij vroeg of iemand een keer met hem wilde gaan rijden. Van Tiel heeft een verlamd been en woont in een zorgcentrum in Wagenborgen bij Delfzijl.

Hij kreeg 700 reacties. Inmiddels zijn diverse mensen bij hem op bezoek gekomen en is hij naar een melkveehouderij geweest. Hij heeft nog twee uitjes in het verschiet. "Ik ben weer een blij mens."

Lisanne Fons Lisanne Fons

Goed nieuws voor mbo-studenten: er is een groot tekort aan jongeren met een mbo-opleiding. Het bedrijfsleven zit te springen om jongeren met een mbo-opleiding (middelbaar beroepsonderwijs). Met name in de horeca, zorg, techniek en logistiek staan op dit moment tienduizenden vacatures open.

Lisanne legde aan NOS op 3 uit waarom een mbo-opleiding zo leuk is. "Het mbo is heel breed", zegt Lisanne. "Je kan doorstromen naar het hbo, er zijn veel stages en je wordt goed begeleid, vind ik. En het bedrijfsleven wil heel graag mbo'ers, dat is echt een voordeel. Ik heb al twee keer een baan overgehouden aan een stage."

Jet Airways

En een blije baby in India: hij mag namelijk zijn hele leven lang gratis vliegen. Het jongetje werd afgelopen week op tien kilometer hoogte geboren in een vliegtuig van de Indiase vliegmaatschappij Jet Airways.

De moeder was in haar eentje onderweg van Saudi-Arabië naar India, toen de vliezen braken. Gelukkig was er iemand met medische kennis aan boord, waardoor de geboorte voorspoedig verliep. Eenmaal geland werden moeder en zoon direct overgebracht naar het ziekenhuis. Ze maken het goed. En het zoontje mag zijn hele leven lekker overal heen vliegen zonder iets te betalen.

Gebruikte kleding van de Rijksoverheid wordt uitgezocht en gesorteerd Biga groep Zeist

Circulaire inkoop is populair: dat betekent dat ze bij de aanschaf al nadenken over hergebruik van het product om verspilling tegen te gaan. De afgelopen drie jaar hebben ruim veertig 'voorlopers' voor meer dan 100 miljoen euro circulair ingekocht, meldt MVO Nederland, een organisatie die bedrijven helpt met duurzaam ondernemen.

Een van de resultaten is dat er inmiddels onder meer tassen, handdoeken en werkkleding worden gemaakt van de oude legeruniformen en marechaussee- en brandweerkleding.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van legeruniform tot handtas

STER Reclame