Formatiegesprekken met nieuwkomer ChristenUnie van start

De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben onder leiding van informateur Tjeenk Willink besloten volgende week met de echte onderhandelingen te beginnen. Ze hebben vanavond samen gegeten.

VVD-leider Rutte: "We hebben niet onderhandeld maar wel vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken."

Of die onderhandelingen weer worden geleid door Tjeenk Willink wilde Rutte niet zeggen. Die levert dinsdag zijn eindverslag van deze fase in bij de Tweede Kamer. Daar zal ook in staan wat de vier hebben besloten over de informateur in de volgende fase.

Voor VVD, CDA en D66 is Tjeenk Willink een goede kandidaat. Maar de ChristenUnie wil misschien met een nieuwe informateur een nieuwe draai aan het proces geven.

Belangrijk moment

Bij aankomst leek CDA-leider Buma het meest uitgesproken over de slagingskansen van deze coalitie in wording; hij verwacht dat de poging wel gaat lukken. "Dit is een belangrijk moment, zeker. De formatie is nu honderd dagen aan de gang. Ik ben er wel aan toe om met vier partijen te onderhandelen om een coalitie te vormen."

D66-leider Pechtold vindt de vraag of het gaat lukken wat voorbarig. "We zijn nog niet eens begonnen."

Rutte was de afgelopen dagen in Brussel om met de Europese regeringsleiders te praten over de brexit en het migratieprobleem. Zijn agenda wordt vanaf volgende week weer extra gevuld met Haagse politiek. "Ik heb er vertrouwen in."

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie: gaat dat lukken?

STER reclame