Koning: migratieproblematiek onontkoombaar in Italië

Het koningspaar sprak deze week met onder anderen de burgemeester van Palermo EPA

Tijdens het staatsbezoek aan Italië heeft het koninklijk paar bewust veel gesproken over migratie. "Het houdt iedereen in Italië bezig", zei koning Willem-Alexander in het afsluitende persgesprek. "Als je een staatsbezoek aan Italië brengt in 2017 en je gaat niet over de migratieproblematiek praten, dan kun je eigenlijk geen staatsbezoek brengen."

Het thema kwam volgens de koning niet alleen aan bod in Palermo, waar met grote regelmaat boten met migranten uit Afrika aankomen. Ook in Rome, waar het koningspaar sprak met onder anderen president Mattarella, werd migratie besproken.

Uitgebalanceerd

"Het is zo'n belangrijk thema in dit land dat we er echt aandacht aan moesten besteden", zei Willem-Alexander. "Ik denk dat we dat op een heel uitgebalanceerde manier gedaan hebben. Door zowel met de mensen te spreken die er dagelijks mee geconfronteerd worden als ook met degenen die de criminaliteit aanpakken."

De problematiek moet door Europa gezamenlijk worden opgelost, vindt de koning. "Sicilië is niet alleen de Italiaanse zuidgrens, het is de Europese zuidgrens." Tijdens het bezoek is onder meer gesproken over wat Nederland kan bijdragen aan het oplossen van de problemen.

'De samenwerking met de kerk is heel belangrijk'

Het gesprek was de afsluiting van een vierdaags bezoek aan Italië en Vaticaanstad. Gisteren sprak het koninklijk paar ruim een half uur met paus Franciscus, die net als koningin Máxima uit Argentinië komt.

Over de inhoud van het gesprek met de paus wilde het koningspaar geen details geven. "We konden gelukkig Spaans spreken, dat was heel makkelijk", wilde Máxima wel kwijt.

Ook zei koning Willem-Alexander desgevraagd dat de ontvoering van de Nederlandse journalist Derk Bolt in Colombia, waarbij de Rooms-Katholieke Kerk bemiddelt, niet aan bod is gekomen. "Daar is niet over gesproken en ik denk ook dat het op dit moment het beste is om dit thema niet te bespreken." Hij verwees naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Handelsmissie

Vandaag is ook een eind gekomen aan de handelsmissie aan Italië, die parallel liep aan het staatsbezoek. Er zijn veertien contracten en andere samenwerkingsovereenkomsten gesloten met Italiaanse bedrijven.

Minister Ploumen, die de handelsdelegatie leidde, is tevreden. "Italië is voor Nederland het vijfde exportland voor goederen. Velen realiseren zich dit niet zo, maar het is ook economisch een belangrijk land voor ons."