AFP
NOS Nieuws

Turkije schrapt 'controversiële en ingewikkelde' evolutieleer op scholen

Turkije heeft op scholen door het hele land de evolutieleer uit lesprogramma's geschrapt. Volgens de Turkse onderwijsbond is de theorie van Darwin betwistbaar, controversieel en te ingewikkeld voor leerlingen.

De evolutieleer maakte deel uit van het vak biologie in de derde klas van middelbare scholen in Turkije. "Op die leeftijd zijn leerlingen nog niet in staat de wetenschappelijke achtergrond ervan te begrijpen", zegt voorzitter Durmus van de onderwijsbond. Voortaan komt het onderdeel daarom pas aan bod op de universiteit.

De maatregel was al eerder aangekondigd en leidde tot kritiek van Turkse academici. Zij wezen de regering in Ankara erop dat het streng-religieuze Saudi-Arabië het enige land ter wereld is waar de evolutieleer niet wordt onderwezen.

Seculiere tradities

In het Midden-Oosten vinden veel islamitische geestelijken dat de evolutieleer in strijd is met het scheppingsverhaal in de Koran. Daarin creëert Allah de eerste man op aarde, Adam, uit klei en blaast hij hem vervolgens tot leven.

In het nieuwe lesprogramma zou ook minder aandacht zijn voor de nalatenschap van het secularisme, de overtuiging dat religie geen invloed mag uitoefenen op de maatschappij. Critici zijn bang dat president Erdogan het land steeds religieuzer maakt en de seculiere tradities van de republiek Turkije aan de kant schuift.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl