1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Republikeinen in Senaat komen met aangepaste zorgwet

De pogingen van de Republikeinen om een eigen zorgwet in te voeren ter vervanging van Obamacare zijn een nieuwe fase ingegaan. Na wekenlang beraad achter gesloten deuren kwamen zij vandaag met hun eigen wetsontwerp. Dat is volgens kenners milder dan de variant waarmee het Huis van Afgevaardigden begin vorige maand instemde. Dat plan gold als kansloos in de Senaat.

Afschaffen van Obamacare was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Donald Trump. In het nieuwe plan zijn Amerikanen straks niet langer verplicht een zorgverzekering te nemen. Ook voorziet het in belastingverlaging voor de rijken, en er wordt gesneden in Medicaid voor de laagste inkomens.

"Ruimhartig"

President Trump heeft hoge verwachtingen van het voorstel. Hij noemde het een "ruimhartig" plan. Hij zei ook dat zijn partijgenoten graag wat Democratische steun zouden krijgen.

Bij de behandeling moeten de Republikeinen alle zeilen bijzetten. Zij hebben in de Senaat een krappe meerderheid van twee zetels. Zeker vier Republikeinse senatoren, onder wie oogarts Rand Paul, hebben al gezegd dat ze deze versie niet kunnen goedkeuren. Wel staan ze open voor onderhandelingen.

De Democratische leider in de Senaat, Schumer, noemt het wetsontwerp "harteloos" en een "wolf in schaapskleren".

Doorrekenen

Het Congressional Budget Office - een groep onafhankelijke accountants - gaat het nieuwe wetsvoorstel doorrekenen. Het kantoor kwam eerder tot de conclusie dat door de versie van het Huis van Afgevaardigden zo'n 23 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering zouden verliezen. Begin volgende week wordt de doorrekening van het nieuwe plan verwacht. De Republikeinen willen dat er vlak daarna over het voorstel wordt gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl