Een vrouw zoekt naar een vakantiewoning op Airbnb.
NOS NieuwsAangepast

Spaanse huurt haar eigen huis op Airbnb en weigert te vertrekken

Toen de Spaanse Montse Pérez haar eigen huis voorbij zag komen op Airbnb, wist ze niet wat ze zag. Een paar dagen eerder had ze haar huis verhuurd aan een 26-jarige man. De huurder trok zelf niet in de woning, maar verhuurde het op de vakantiewebsite met vele duizenden euro's winst per maand. De vrouw nam het heft in eigen handen. Pérez huurde haar eigen huis via Airbnb en bezet nu haar woning.

De 26-jarige man zou Russisch-Chileens zijn, in Engeland wonen en voor zijn werk als financieel adviseur naar Barcelona gaan. Pérez en de huurder sloten een huurcontract af van 950 euro per maand.

Maar al snel kregen Pérez en haar man argwaan. Het stel nam contact op met de man om een aantal contracten af te sluiten, maar via WhatsApp liet de man weten in het buitenland te zijn. Vervolgens liet hij niets meer van zich horen.

Duiventil

Toen Pérez een kijkje ging nemen bij het appartement, zag ze de ramen openstaan. Volgens de buren was hun huis een 'duiventil' geworden, waar de toeristen in en uit liepen. De woning was op Airbnb gezet, voor zo'n 230 euro per nacht (ongeveer 7000 euro per maand).

Pérez en haar man gingen verhaal halen bij Airbnb, maar het bedrijf kon weinig doen. De huurder had een contract getekend, maar niet het deel dat onderhuur verbood. Zolang de man netjes zijn huur betaalt, kan het contract daarom niet ontbonden worden. Het zou volgens hun advocaat wel een jaar duren om hun woning terug te krijgen.

Toeristen

Dus ondernam Pérez zelf actie. Montse huurde haar eigen appartement terug op de enige dag die in juni nog vrij was. Ze verving de sloten en gaat niet meer weg. Nog regelmatig komen er toeristen langs bij hun appartement.

Toch is het nog maar de vraag hoe lang het stel in hun woning kan blijven zitten, omdat ze daar geen recht op hebben. "We voelen ons onbeschermd", zei de vrouw tegen de Catalaanse krant La Vanguardia. "We moeten maar zien wat er gebeurt, want de mensen laten ons niet zomaar gaan." In een reactie zegt Airbnb de zaak actief te onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl