Politiek verslaggever Ron Fresen NOS

De formatie van een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een goede kans van slagen, zo klinkt het bij die partijen in de gangen van de Tweede Kamer.

Van veel onderwerpen is de verwachting dat zij daar relatief eenvoudig uitkomen. Veiligheid, terreurbestrijding en defensie bijvoorbeeld. Daar willen alle partijen meer geld aan uitgeven. En ze willen allemaal een lagere belasting op arbeid omdat dat goed is voor de werkgelegenheid.

De verschillen straks aan tafel zijn minder scherp dan met GroenLinks

Politiek verslaggever Ron Fresen

"Met de ChristenUnie erbij kun je één ding zeggen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "De verschillen straks aan tafel zijn minder scherp dan toen GroenLinks er nog bij zat."

Hervormingen van de arbeidsmarkt zoals het verschil verkleinen tussen zzp'ers, flexwerkers en werknemers zullen wel tot discussie leiden, maar onoverkomelijke problemen worden niet verwacht.

En alle vier partijen willen voor kleine werkgevers de verplichte loondoorbetaling voor zieke werknemers inkorten tot een jaar. En ze willen het ontslagrecht versoepelen zodat werkgevers meer mensen een vast contract geven.

Daarmee kan Pechtold GroenLinks om de oren slaan

Ron Fresen

Ook het klimaat-, energie- en milieudossier wordt geen hoofdpijndossier. Fresen: "Zeker Pechtold van D66 heeft veel belang bij een mooi akkoord over klimaat en energie. Daarmee kan hij GroenLinks om de oren slaan en van zich afhouden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart."

En de ChristenUnie heeft al gezegd te kunnen leven met vluchtelingendeals met Afrikaanse landen, het onderwerp waar de onderhandelingen met GroenLinks op stuk liepen.

Maar dan de onderwerpen die echt lastig zijn. De bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers is de VVD een doorn in het oog, terwijl het voor D66 en ChristenUnie een logisch onderdeel van het asielbeleid is.

Een paar flinke splijtzwammen dus en toch is de slagingskans groot

Ron Fresen

De partijen staan ook twee aan twee tegenover elkaar als het om het kinderpardon gaat. En CDA en ChristenUnie vormen weer een blok tegen VVD en D66 als het om gezinspolitiek en eenverdienersgezinnen gaat.

Dan is er nog meer of minder Europa, het softdrugsbeleid en de al veel genoemde medisch-ethische onderwerpen. Fresen: "Een paar flinke splijtzwammen dus en toch is de slagingskans van deze onderhandelingen zeer groot."

En wie moet die onderhandelingen gaan leiden? VVD, CDA en D66 willen dat informateur Tjeenk Willink doorgaat. De ChristenUnie aarzelt en wil misschien met een nieuwe informateur een nieuwe draai aan het proces geven.

Rutte, Buma, Pechtold en Segers gaan dit morgenmiddag aan tafel bij Tjeenk Willink beslissen. Dan kunnen de echte onderhandelingen volgende week beginnen.

STER reclame