Jemenitische militairen, op wacht in het zuiden van het land
NOS NieuwsAangepast

'Geheime martelgevangenissen in Jemen, VS betrokken'

In Zuid-Jemen bestaat een netwerk van geheime gevangenissen, waar honderden mannen worden vastgehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij al-Qaida. Het misbruik is er volgens het Amerikaanse persbureau AP dagelijks werk en de martelingen zijn extreem.

Amerikaanse functionarissen zijn volgens AP betrokken bij het verhoor van de verdachten, maar het Pentagon ontkent dat ze bij de martelingen aanwezig zijn.

Martelpraktijken

Het persbureau meldt dat er achttien clandestiene gevangenissen zijn, die gerund worden door de Verenigde Arabische Emiraten en het leger van Jemen. Verslaggevers spraken met voormalige gevangenen, familieleden, advocaten en Jemenitische militairen.

Anonieme Amerikaanse functionarissen zeggen dat de VS vragenlijsten voorleggen aan de ondervragers en verslagen krijgen van verhoren. Ze zeggen dat de Amerikanen op de hoogte zijn van de martelpraktijken, maar er nooit bij aanwezig zijn.

"Van drugsdealer tot al-Qaida-strijder, ze zeiden maar wat"

Het Pentagon zegt dat de Amerikanen zich altijd houden aan de hoogste standaard. Een woordvoerder van de CIA had geen commentaar, en zei erbij dat berichten over marteling altijd serieus worden genomen.

De Verenigde Arabische Emiraten spreken de bevindingen van AP tegen en een hoge militair uit Jemen noemt de berichten over marteling overdreven.

Roosteren

De martelruimtes bevinden zich volgens AP op militaire bases, in schepen, op een vliegveld, in villa's en in één geval in een nachtclub.

Voormalige gevangenen zeggen dat ze werden geslagen en ingesmeerd met uitwerpselen, wekenlang geblinddoekt waren, en soms als varkens werden geroosterd.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn een bondgenoot van Saudi-Arabië en de VS die Jemen bijstaan bij de strijd tegen de Houthi-opstandelingen. De Arabische coalitie helpt tegelijkertijd de VS bij de aanpak van al-Qaida.

De VAE-gevangenissen in Jemen werden in het leven geroepen toen Obama aan de macht was en bestaan nog steeds, meldt AP.

"177 dagen ben ik gemarteld, geslagen en beledigd"

Het netwerk van geheime gevangenissen doet denken aan de geheime verhoorcentra die de CIA opzette in de nasleep van '11 september'. President Obama maakte daar in 2009 een eind aan.

The New York Times publiceerde gisteren een inkijkje in die verhoren: getuigenissen van de ondervragers in een rechtszaak die door gevangenen is aangespannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl