anp

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen morgenmiddag bij informateur Tjeenk Willink bijeen om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. D66-leider Pechtold zette gisteren zijn eerdere bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie opzij. Dat deed hij na gesprekken met informateur Tjeenk Willink en de fractievoorzitters Rutte, Buma en Segers.

De verwachting is dat de echte onderhandelingen volgende week beginnen. Naar verwachting is er volgende week eerst ook nog een debat met de Tweede Kamer. Onduidelijk is of informateur Tjeenk Willink aanblijft of dat er een nieuwe informateur komt.

Gisteravond hadden D66 en ChristenUnie al een etentje in een restaurant in de Haagse binnenstad om de lucht verder te klaren. D66-leider Pechtold had Segers uitgenodigd om zijn goede wil te tonen, nadat hij enkele weken geleden te kennen had gegeven dat de combinatie met de ChristenUnie "ongewenst" was.

Na het etentje gisteren lieten Pechtold, Segers en hun secondanten weten dat er "een goede basis" was gelegd.

Pechtold benadrukte gisteren dat de combinatie niet zijn voorkeurscoalitie is, maar dat er nog maar één mogelijkheid over is, "nu GroenLinks twee keer geweigerd heeft en de PvdA en de SP het ook niet zien zitten". Pechtold zei dat hij "serieus wil kijken hoe er een meerderheidskabinet kan worden gevormd." Hij wil een stabiel kabinet, met een programma "dat verbindt".

STER reclame