anp

'Van Rijn moet naar Groningen om maaltijdrel serviceflat op te lossen'

tijd van publicatie Aangepast

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris van Rijn naar Groningen gaat om in te grijpen in een conflict over maaltijden bij een serviceflat. De partijen hebben geen goed woord over voor het bestuur Stichting Service Vondelflat, die bewoners van de flat voor de rechter sleept omdat ze eten bestellen dat niet van de vaste leverancier komt.

Veel senioren uit de serviceflat bestellen maaltijden bij een andere cateraar omdat ze het voedsel dat de serviceflat zelf levert niet lekker vinden. Het bestuur van de flat daagt twee van hen voor de rechter, omdat zij "de exponenten" zijn van de volgens het bestuur onwillige bewoners.

RTV Noord berichtte gisteren over de kwestie. Volgens het bestuur van de Stichting Service Vondelflat is er individuele keuzevrijheid, maar hoort de maaltijdvoorziening wel bij de afspraken waar bewoners van de serviceflat zich aan moeten houden. De bewoners lopen het risico op een boete voor iedere keer dat ze de catering inschakelen.

De maaltijdrel houdt de gemoederen al een tijdje bezig en volgens interim-directeur Berend Lugies is de maat vol. Er is veel gepraat maar nog niets opgelost. "Nu lijkt het ons verstandig dat een onafhankelijke rechter duidelijkheid geeft voor nu en de toekomst".

'Van Rijn naar Groningen'

Kamerleden hebben geen goed woord over voor de houding van het bestuur. "Het moet niet gekker worden", zegt SP-Kamerlid Marijnissen.

Ook PvdA-Kamerlid Nijboer is verontwaardigd. "Naar de rechter omdat je zelf kiest wat je wilt eten als oudere? Wat mankeert deze organisatie!?''

D66-Kamerlid Bergkamp wil dat staatssecretaris van Rijn op zeer korte termijn met bewoners en bestuur in gesprek gaat. Ze hoopt dat daarmee de gang naar de rechter wordt voorkomen. "De keuzevrijheid van bewoners moet centraal staan'', vindt ze.

Een meerderheid van SP, CDA, PvdA, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren is het daarmee eens. En dus vraagt de Kamer Van Rijn naar Groningen af te reizen om het conflict op te lossen.

STER Reclame