1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Amsterdam gaat vooral goedkopere huurwoningen bouwen

  • Edwin van den Berg

    Verslaggever

  • Edwin van den Berg

    Verslaggever

Van de 50.000 nieuwe woningen die tot 2025 in Amsterdam worden gebouwd, moet een groot deel bestemd zijn voor lagere en middeninkomens. Dat heeft de gemeente besloten. Het college van B&W wil dat Amsterdam een gemengde stad blijft; niet alleen een aantrekkelijke plek voor mensen met geld, maar ook een plek voor wie het minder breed heeft.

Door het groeiende tekort aan betaalbare woonruimte vertrekken mensen met lage en middeninkomens steeds vaker naar de rand van de stad, als dat al lukt.

Om die ontwikkeling te keren, grijpt Amsterdam in. Van de 50.000 nieuwe woningen moeten er 20.000 sociale huurwoningen worden met een huur van rond de 710 euro. Nog eens 20.000 huizen moeten een middelhoge huurprijs van ongeveer 850 euro krijgen. De resterende 10.000 woningen mogen dure huur- en koopwoningen worden.

Bij dit alles wordt ook nog eens gekeken naar een goede mix in de verschillende buurten. Overal in de stad wil de gemeente sociaal gemengde buurten hebben.

'Niet aan markt overlaten'

Wethouder van Wonen, Laurens Ivens: "Amsterdam wil een gemengde stad zijn waar mensen met een laag en hoog inkomen in dezelfde straat of buurt wonen. Dat is Amsterdam altijd geweest en dat moet zo blijven. Als we het aan de markt overlaten, zullen steeds meer mensen met een laag inkomen de stad verlaten. En dat willen we voorkomen."

Het besluit kost Amsterdam flink wat geld, omdat de gemeente bij sociale huurwoningen en woningen met een middelhoge prijs veel minder voor de grond kan vragen dan voor bijvoorbeeld woningen waarvan de huur 1500 euro per maand gaat opleveren. Volgens Ivens komt het neer op een investering van zo'n 1 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl