NOS SportAangepast

'Groot avontuur' Bes begint na dopen Volvo Ocean-boot

De boot waarmee Team Akzo Nobel over zo'n vier maanden begint aan de Volvo Ocean Race is woensdag in Scheveningen officieel gedoopt door Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag.

Boot Team Akzo Nobel gedoopt in Den Haag

Krikke sloeg op de nieuwe boot een fles champagne kapot. "Wat ik toen dacht? Oh, als die boot nog maar heel is", zegt zeilster Annemieke Bes gekscherend. Dan serieus: "Naar deze datum hebben we maanden toegeleefd."

Startsein

Voor de 39-jarige Bes, die aan haar eerste Ocean Race gaat beginnen, is de doop het startsein van haar campagne richting de race.
"We gaan nu eerst de nieuwe boot goed leren kennen", aldus Bes.

"Aan het eind van deze week zeilen we naar New York en dan weer terug naar Engeland voor de Fastnet, een zeilwedstrijd in het Verenigd Koninkrijk."

Bes kijkt uit naar 'groot avontuur' in Ocean Race

Bes werd door schipper Simeon Tienpont geselecteerd om mee te zeilen met Team Akzo Nobel. Ze is niet de enige vrouw die deelneemt aan de prestigieuze wedstrijd. Zo zeilt ook Carolijn Brouwer opnieuw mee, op de Chinees/Franse boot Dongfeng.

De organisatie van de Volvo Ocean Race wil de wedstrijd aantrekkelijker maken voor vrouwen en stelde daarom gunstiger voorwaarden op voor boten die vrouwelijke bemanningsleden selecteren.

"Ik hoop dat het in de toekomst geen relevante vraag meer is", reageert Bes op de vraag hoe het is om als vrouw deel te nemen. "Ik hoop dat het normaal wordt en dat er een barrière wordt doorbroken. Het gaat een groot avontuur worden."

Eindhalte Scheveningen

"Het was ontzettend mooi om te zien hoe de boot te water ging", aldus schipper Simeon Tienpont. "We hebben enorm gebouwd de afgelopen maanden. Nu kunnen we de vruchten gaan plukken. Het begint nu echt."

Tienpont: vijftig procent van de race gestreden

De start van de zeilwedstrijd om de wereld is op 14 oktober 2017 in de Spaanse stad Alicante. De finish is in de zomer van 2018 in Scheveningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl