ANP
NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: zorg snel voor acute opvang suïcidale tiener

Staatssecretaris Van Rijn wil dat wethouders en zorgaanbieders haast maken met het regelen van acute hulp aan tieners met ernstige psychische problemen. De staatssecretaris gaat "indringende" gesprekken voeren met gemeenten waar ouders al langere tijd naarstig op zoek zijn naar onderdak en begeleiding voor hun suïcidale kind.

"Het kan niet zo zijn dat zorgaanbieders bij een acuut probleem tegen de ouders zeggen: ga maar ergens anders een plek zoeken," zei Van Rijn tijdens een Kamerdebat over suïcidale tieners.

Gebroken been

Hij wil dat zorgaanbieders actief op zoek gaan naar opvang in hun regio of zelfs elders in het land. "Als je met een gebroken been in het ziekenhuis komt, wordt er toch ook gezocht naar een ander ziekenhuis als daar geen plek is?"

Aanleiding voor het spoeddebat over tieners in psychische nood is een oproep van de ouders van een suïcidaal tienermeisje, waar geen opvangplek voor bleek te zijn. Van Rijn kreeg tijdens het debat een lijst met zo'n vijftig vergelijkbare, acute gevallen.

Gevonden

De ouders van de 16-jarige suïcidale Emma deden een oproep via Facebook en de media, omdat er geen opvangplek voor het meisje was. Uiteindelijk hebben ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid toch een ggz-kliniek kunnen vinden.

Staatssecretaris Van Rijn is van plan om andere gemeenten ook aan te sporen. "Ik ga met die lijst naar die gemeenten om te vragen wanneer het wordt opgelost.

Gemeenten zijn volgens de Jeugdwet verantwoordelijk voor het regelen van gespecialiseerde psychische hulp voor jongeren. Maar sommige gemeenten hebben onvoldoende opvangplaatsen geregeld bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen. De Tweede Kamer is bezorgd over de ontstane wachtlijsten en wachttijden.

Van Rijn deelt die zorg, maar wil voorkomen dat de Rijksoverheid het werk gaat overnemen. Het doel van de Jeugdwet was juist om de zorg dichter bij de jongeren te organiseren en niet alles vanuit Den Haag te regelen.

Geen idee

"Ik wil dat zorgaanbieders en gemeenten voelen wat hun verantwoordelijkheid is." De staatssecretaris zegt dat geld het probleem niet is.

Van Rijn wil verder dat er meer inzicht komt in de lengte van de wachtlijsten en wachttijden voor jongeren in zware psychische nood. Vaak hebben zorgaanbieders nauwelijks een idee welke specialistische zorg er in hun regio voorhanden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl