De kenmerkende minaret van de moskee stond zondag nog overeind AFP

In de Iraakse stad Mosul is de moskee vernietigd waar in 2014 het kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat werd uitgeroepen. Volgens het Iraakse leger heeft IS de moskee zelf opgeblazen, maar het persbureau van IS zegt dat de moskee is gebombardeerd door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. De VS ontkent dat de coalitie in de buurt van de moskee heeft gebombardeerd.

Het gaat om de al-Nuri-moskee in Mosul. Daar riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uit tijdens een vrijdagmiddaggebed, nadat strijders van IS de stad hadden ingenomen.

Een van de weinige video-opnamen die zijn gemaakt van Baghdadi is gesitueerd in die moskee, die ook wel Grote Moskee wordt genoemd. Vorige week zei het Russische ministerie van Defensie dat de IS-leider mogelijk was omgekomen bij een luchtaanval op de Syrische stad Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat. Baghdadi is al vaker doodverklaard.

Binnenstad

Mosul werd in 2014 veroverd door IS. Het Iraakse leger begon in 2016 met steun van de Verenigde Staten aan de aanval op Mosul.

Vorige week viel het leger van Irak de binnenstad van Mosul binnen. In de binnenstad zitten nog zo'n 100.000 tot 150.000 mensen vast. In zowel Syrië als Irak geeft IS al maanden terrein prijs.

IS-leider al-Baghdadi in de Grote al-Nuri-moskee in een video uit 2014 EPA

STER reclame