Bart tijdens het experiment Amarins de Boer/NOS

Bart is onderweg naar de supermarkt. Hij moet een pakketje wegbrengen en een brief posten. Normaal gesproken is dat natuurlijk geen probleem, maar vandaag is dat iets lastiger. Bart Pluijms (33) is namelijk voor één dag blind. Hiermee zet de Tilburger zich in voor mensen met een visuele aandoening, een initiatief van het Oogfonds.

"Pff, ik zit er echt doorheen", verzucht Bart. De bril die ervoor zorgt dat hij vandaag niets ziet, knelt en de supermarkt lijkt nog ver weg. "Iets naar links, anders knal je tegen een paaltje", adviseert Marc. Hij is een collega van Bart en ondersteunt hem samen met Casper de hele dag.

Het kost zoveel energie om continu alert te zijn.

Bart Pluijms

Bart heeft een webdesignbedrijf en is altijd bezig met vormgeving. "Ik ben ook erg visueel ingesteld, dus dit leek mij een mooie uitdaging. Maar ik zag er de afgelopen dagen wel tegenop, hoor. Ik had de bril al even getest toen ik hem thuis kreeg en wist dat acht uur niks zien, niet zou meevallen."

Bart en begeleiders Marc (links) en Casper Amarins de Boer/NOS

De supermarkt is ondertussen bereikt. Behendig wordt hij door zijn collega's naar de juiste rij geleid. "Het kost zoveel energie om continu alert te zijn. Je bent steeds informatie aan het verwerken, dat maakt het heel inspannend."

"Ik denk dat het goed is dat meer mensen eens een dagje zo'n bril opzetten", zegt Bart terwijl hij de supermarkt weer uitloopt. Hij is duidelijk niet zo gecharmeerd van het personeel. "Zet een caissière maar eens zo'n bril op, dan leert ze misschien wat klantvriendelijkheid is. Als ze niks zegt, weet je toch ook niet wanneer je aan de beurt bent?"

Bart keert terug op kantoor. De brief is intussen ook bezorgd en hij probeert nog wat te werken. Maar heel ver komt hij niet. "Ik zie wel hoeveel mogelijkheden er zijn voor mensen met een visuele beperking, alle toetscommando's die er alleen al zijn. Maar dan moet je ze wel kennen en daar trainingen in volgen, anders is het niet te doen."

Als de acht uur voorbij zijn, is Bart blij dat de bril af kan. "Ik weet niet of ik volgend jaar weer mee doe, maar ik ga sowieso de actie op een of andere manier weer steunen. En de ervaring hoe het is om niets te kunnen zien, heb ik binnen. Ik ga in ieder geval nooit meer zomaar mijn fiets op straat zetten."

STER reclame