NOS NieuwsAangepast

Advocaten verdacht van omkopen politievrijwilligster

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 200 uur tegen twee advocaten uit Amsterdam. De twee worden ervan verdacht dat ze een vrijwilligster van de politie hebben omgekocht. De vrouw (63) zou tussen 2010 en 2012 tegen betaling vertrouwelijke politie-informatie aan het letselschadekantoor van de beide verdachten hebben doorgespeeld.

De twee advocaten worden ook verdacht van heling van de politiedossiers. Het OM rekent het de advocaten zwaar aan dat ze hun beroepsgroep schade hebben toegebracht en het vertrouwen van burgers in advocaten hebben ondermijnd.

Concurrentie

Door de manier van werken van het kantoor is privacygevoelige informatie terechtgekomen bij slachtoffers van verkeersongevallen. Dat is informatie waarover zij niet mogen beschikken.

Door die informatie konden letseladvocaten van het kantoor gemakkelijk inschatten of een zaak succesvol kon zijn. Zo behaalden zij volgens het OM een financieel voordeel ten opzichte van hun concurrenten.

Tijdelijke ontzetting

Het OM heeft overwogen als bijkomende straf de tijdelijke ontzetting uit het beroep van advocaat te vragen. Uiteindelijk is besloten dit niet te doen, omdat de verdachten afhankelijk zijn van hun baan als advocaat. Bovendien is het voor beide verdachten de eerste keer dat ze een delict plegen en acht het OM de kans op herhaling zeer beperkt. Begin augustus doet de rechtbank uitspraak.

De vrijwilligster die de informatie zou hebben doorgespeeld moet nog voor de rechtbank komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl