Blauw, gouden sterren: was de hoed van de Queen een EU-statement?

AFP / NOS

Een blauwe kleur, gele bloemetjes, een brede rand en... hij lijkt op de vlag van de Europese Unie? Queen Elizabeth droeg vandaag een opvallende hoed tijdens haar 'Queen's Speech' en veel mensen vragen zich af of ze misschien een statement wilde maken.

Was de hoed een symbolisch vaarwel van de Europese Unie, nu de brexit eraan komt? Of vond de Queen hem gewoon mooi? Wilde ze haar mening over de brexit zo in het openbaar duidelijk maken of houdt ze gewoon van gele bloemetjes? Die vragen houden gebruikers van Twitter en andere social media flink bezig.

De hashtag #Queensspeech is in ieder geval trending in Groot-Brittannië, en heel veel van die tweets gaan over Elizabeths hoed.

Ook de voormalige premier van België zag de overeenkomsten tussen de blauw-gele hoed en blauw-gele vlag meteen. "Blijkbaar inspireert de EU sommigen in Groot-Brittannië", schreef hij op Twitter.

Er viel meer op, dit jaar. Bij eerdere troonredes droeg de koningin altijd een kroon. Dit jaar, voor het eerst in 43 jaar, koos ze voor een hoed. Dat had te maken met de voorbereiding: de viering van de verjaardag van de koningin was zo kort op deze speech dat ze niet genoeg tijd had om alles goed voor te bereiden.

Daarom werd vandaag gekozen voor een simpelere uitvoering van de Queen's Speech. Ze werd met een auto naar het parlementsgebouw gebracht in plaats van met een koets. Ook droeg ze voor het eerst een 'normale' jurk in plaats van een gewaad.

De kroon was wel aanwezig; het ding werd in een aparte auto naar het parlementsgebouw gebracht.

1/2Queen Elizabeth tijdens haar speech vorig jaar EPA
2/2'We willen de beste EU-deal sluiten'

Brexit

De Britse koningin heeft nooit haar mening over de brexit geuit. Volgens The Telegraph zou ze pro-brexit zijn, omdat ze ooit tijdens een informele lunch zou hebben gezegd dat Groot-Brittannië "er gewoon mee door moest gaan". Het is echter nooit bevestigd of de koningin achter de beslissing om de EU te verlaten staat, of er tegen is.

Tijdens haar speech van vandaag, die het nieuwe parlementaire jaar in het Verenigd Koninkrijk opende en vergelijkbaar is met onze troonrede, gaf ze veel aandacht aan de brexit. Ze zei dat de regering vastbesloten is om de Europese Unie met de best mogelijke overeenkomst te verlaten. "Ondanks het vertrek uit de EU moet er een diepe en speciale relatie met Europa blijven bestaan", zei de koningin.

Het blijft de vraag of de koningin nou echt een statement wilde maken door deze hoed te dragen. Of, zoals de Britten zeggen: is ze nou een remainer, of een brexiteer?