De verwarde man werd aangehouden aan de poort van Villa Eikenhorst
NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak voor verwarde man die met prinses Amalia wilde trouwen

De man die op Nieuwjaarsdag voor de woning van de koninklijke familie in Wassenaar wartaal uitsloeg en daarom werd opgepakt, is vrijgesproken van bedreiging. De 35-jarige man zei dat hij met prinses Amalia wilde trouwen en met haar een bordje spaghetti wilde eten, maar speculeerde ook over het gevaar van een bomgordel en het ontbreken van beveiliging in de vorm van landmijnen en voetsensoren.

Verwarde gedragingen en vreemde opmerkingen zijn geen reden iemand te veroordelen, stelt de rechtbank van Den Haag. Op geen enkel moment heeft de man gezegd dat hij kwaad in de zin had. Daarom is hij niet strafbaar. De man wordt dus niet opgenomen in een psychiatrische kliniek voor een gedwongen behandeling, zoals het Openbaar Ministerie had geëist.

Tegelijkertijd vindt de rechtbank van Den Haag dat de Koninklijke Marechaussee, die de man aanhield, "adequaat heeft gereageerd op een in potentie mogelijk explosieve situatie".

Blikje bier

De marechaussee trof de man aan met een blikje bier in zijn ene hand en zijn paspoort in de andere. Nadat hij de liefde had verklaard aan de prinses, vervolgde hij het gesprek met een betoog over de beveiliging van Villa Eikenhorst.

"Waarom liggen er geen mijnbommen en voetsensoren op het pad?", zei hij. "Ik kon gewoon over het pad lopen, dat is gevaarlijk. Als ik een bomgordel om zou hebben, dan had ik al veel kunnen beschadigen. Ik had jullie inmiddels ook met wapens kunnen verwonden. Het duurt altijd veel te lang voordat de politie na een melding ter plaatse komt. Wat had ik allemaal al kunnen doen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl