Hollandse Hoogte | Polaris

Het is een vraag die veel mensen bezighoudt: wat is er in Noord-Korea gebeurd met de 22-jarige Amerikaanse student Otto Warmbier? Langzaam worden er meer puzzelstukjes bekend, door gesprekken met vrienden, medereizigers en nieuwe beelden die Noord-Korea openbaar heeft gemaakt. Maar het mysterie blijft.

De beelden laten een volle rechtszaal zien, met Warmbier vooraan in de zaal. Op een scherm worden opnames van een beveiligingscamera getoond, van 1 januari 2016 om ongeveer 02.00 uur 's nachts. Op die beelden is te zien hoe Warmbier een vlag met Koreaanse teksten van de muur haalt in het hotel waar hij toen verbleef.

Vervolgens worden de gevonden vingerafdrukken op de plek van de vlag vergeleken met de vingerafdruk van Warmbier: die komen overeen.

Het is onduidelijk waarom de Noord-Koreaanse regering de beelden van de rechtszaak openbaar heeft gemaakt. Ze laten in ieder geval zien dat de student inderdaad de misdaad heeft gepleegd. Maar dit heeft hij ook nooit ontkend: Warmbier bekende vorig jaar al de misdaad en vroeg toen om vergiffenis.

De versie die naar buiten is gekomen, wordt door niemand bevestigd en alleen verteld door Noord-Korea.

Deense medereiziger Ria

Vandaag deed ook een van de medereizigers van Warmbier haar verhaal. De Deense Ria Westergaard Pedersen vertelde iets meer over de reis die ze met de groep in Noord-Korea maakte. "Ik snap het nog steeds niet. De versie die naar buiten is gekomen, wordt door niemand bevestigd en alleen verteld door Noord-Korea", vertelt Westergaard Pedersen tegen het Deense TV2.

Ze vindt het een bizar idee dat Warmbier zich echt heeft misdragen. Hij gedroeg zich namelijk heel goed tijdens de reis, en probeerde zich aan alle regels te houden. "Ik snap niet hoe hij kan veranderen in iemand die zoveel drinkt en verandert in een compleet ander persoon die een vlag wil stelen. Ik snap het gewoon niet."

Ik denk dat hij gewoon een jonge, knappe Amerikaan was die er goed uit zou zien op propagandamateriaal.

Ria

Westergaard Pedersen denkt dat Warmbier niets fout heeft gedaan. "Ik denk dat hij gewoon een jonge, knappe Amerikaan was die er goed uit zou zien op propagandamateriaal."

Wat overkwam Otto Warmbier precies in Noord-Korea?

De Deense kan zich zijn arrestatie nog goed herinneren. Tijdens het inchecken werd Warmbier apart genomen, en in het vliegtuig kwam de groepsleider er pas achter dat ze hem misten. "Ze belden de andere gidsen die haar vertelden dat hij ziek was geworden. Toen wilden we nog liever dat hij gewoon mee terug kon vliegen naar China, want daar kon hij hulp krijgen."

Maar dat gebeurde niet, hij mocht niet aan boord van het vliegtuig komen. Dus besloot de groepsleider om hem met de trein te laten reizen met een andere gids. Ook dat mislukte. "En toen was Otto helemaal alleen in Noord-Korea."

Dit zijn de laatste beelden van Otto Warmbier (lichtblauwe jas) en zijn reisgezelschap in Noord-Korea, voor zijn arrestatie:

Er blijft nog veel onduidelijk over de zaak. Warmbier mocht geen bezoek krijgen, dus heeft nooit zijn eigen verhaal kunnen vertellen. Het Noord-Koreaanse regime claimde dat Warmbier in coma verkeerde als gevolg van botulisme door verkeerd voedsel en het slikken van een slaappil.

Dat gelooft zijn familie niet: Warmbiers vader zei dat zijn zoon is "geterroriseerd en gebrutaliseerd" in de 17 maanden dat hij werd vastgehouden, en dat hij al een jaar in coma lag.

Toch wil zijn familie geen volledige autopsie van zijn lichaam. De lijkschouwer heeft alleen uitwendig onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Waarom de familie autopsie heeft geweigerd, is niet bekend.

Ophef in VS om dood Otto Warmbier AFP

In de Verenigde Staten is de ophef groot. Veel kennissen en familieleden van Warmbier vertellen verhalen over hem, om te laten weten dat het beeld van een 'dronken student' dat door Noord-Korea wordt geschetst, niet klopt.

"Hij was een van de weinige mensen op school die naar me toekwamen en vroegen hoe het met me ging", vertelt Jay Klein, die in het voetbalteam van Warmbier zat, tegen persbureau Associated Press. "Hij was een goede gast met een groot hart."

STER reclame