NOS NieuwsAangepast

Brandbrief journalistenbond om bezuiniging Argos en Reporter

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van de journalistieke radioprogramma's Argos en Reporter Radio. In een brandbrief doet de NVJ een dringend beroep op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de voorgenomen bezuinigingen op de programma's te heroverwegen.

Vorige week schreef de Volkskrant op basis van een conceptversie van het jaarplan van de NPO voor 2018 dat de zendtijd van Argos en Reporter Radio wordt gehalveerd en dat het budget met 30 procent omlaag gaat. Morgen stelt de raad van bestuur van de NPO officieel het jaarplan vast.

Kennis en kunde

In het concept-jaarplan zegt de NPO "een slag te willen maken in kwaliteit en impact". De ruimte die vrijkomt op NPO Radio 1 wil de NPO gebruiken voor vernieuwing, tijdelijke formats en nieuwe vormen van onderzoekjournalistiek.

Volgens de NVJ kan de bezuiniging op de programma's onmogelijk worden gezien als vernieuwing. "Wij vrezen dat hiermee kennis en kunde voor de publieke omroep verloren gaan, terwijl de aard van de vernieuwing nog volstrekt onduidelijk en onbewezen is", staat in de brandbrief.

Waarom wordt er niet met de programmamakers gecommuniceerd?

Brandbrief van de NVJ aan de NPO

De NVJ benadrukt niet tegen verandering te zijn, maar wel moeite te hebben met besluiten die drastisch ingrijpen in alom gewaardeerde kwaliteitsprogramma's.

Volgens de NVJ weten de betrokken programmamakers niet waar ze aan toe zijn en zijn ook de personele gevolgen onduidelijk. "Waarom wordt er niet met de programmamakers gecommuniceerd en worden zij niet meer bij de besluiten betrokken? Niet alleen verantwoording achteraf, maar juist ook vooraf. Dat zou tot veel meer draagvlak kunnen leiden.

Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Dekker over de media. GroenLinks wil snel duidelijkheid van hem over wat er gaat gebeuren met de twee radioprogramma's.

"Zeker in een tijd waarin we meer en meer met fake news te maken krijgen, is gedegen onderzoeksjournalistiek van groot belang", zegt Kamerlid Ellemeet. "Voldoende middelen voor onderzoeksjournalistiek zijn onmisbaar voor een goede uitvoering van de Mediawet. Ik hoor graag van de staatssecretaris wat de huidige staat van de onderzoeksjournalistiek in Nederland is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl