Queen's Speech in teken van brexit; geen woord over Trump

Reuters

Koningin Elizabeth heeft het nieuwe parlementaire jaar in het Verenigd Koninkrijk geopend met een toespraak waarin de brexit centraal stond. In het licht van de recente aanslagen en de brand in een torenflat in Londen was de aankleding van de dag soberder dan normaal.

Al in de eerste zin zei de koningin dat de regering vastbesloten is om de Europese Unie met de best mogelijke overeenkomst te verlaten.

De regering zoekt een zo breed mogelijke samenwerking om van de brexit een succes te maken. De regeling die Londen voor ogen staat moet zekerheid bieden aan burgers en bedrijven. Ondanks het vertrek uit de EU moet er een "diepe en speciale relatie" met Europa blijven bestaan.

Grenfell Tower

Pas in een later stadium kwam de ramp met de Grenfell Tower in Londen aan de orde. De koningin kondigde aan dat een advocaat van de overheid zal waken over de belangen van de slachtoffers van de brand.

Een speciale commissie wordt in het leven geroepen om de strategie bij de bestrijding van het terrorisme te herzien.

Het komende staatsbezoek van president Trump aan het Verenigd Koninkrijk, waarvan de datum nog niet vaststaat, bleef in de toespraak onvermeld. Wel zei de koningin dat ze uitziet naar het bezoek van het Spaanse koningspaar in juli.

'We willen de beste EU-deal sluiten'