Reuters

De man die gisteravond een aanslag probeerde te plegen op het Centraal Station in Brussel woonde in de Brusselse gemeente Molenbeek. Het was een Marokkaan van 36 met de initialen O.Z., heeft het Belgische Federaal Parket bekendgemaakt.

Belgische media hebben zijn hele naam achterhaald, hij zou Oussama Zariouh heten. Hij was bij de politie niet bekend vanwege terrorisme. Volgens het Federaal Parket zijn er aanwijzingen dat hij sympathieën had voor IS.

'Dader Brussel was 36-jarige Marokkaan uit Molenbeek'

In de persconferentie gaf het Federaal Parket een verslag van wat er gisteravond gebeurde: de man betrad om 20.39 uur het station en begaf zich op een perron tussen de reizigers. Vijf minuten later begon hij te schreeuwen en volgde een knal in een koffer die hij bij zich had. De koffer vatte vlam en er volgde een tweede ontploffing. Toen bleek dat er in de koffer spijkers en gasflessen zaten.

De man liet de koffer achter en liep daarna weer de stationshal in, recht op een militair af, terwijl hij Allahoe Akbar riep. De militair schoot enkele malen op de man waardoor hij overleed. De politie heeft de woning van de man in Molenbeek doorzocht.

Maatregelen

België neemt extra maatregelen naar aanleiding van de mislukte aanslag gisteren op het Brusselse treinstation Centraal. Na afloop van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad heeft premier Michel dat aangekondigd. Hij gaf geen nadere details.

"We willen er alles aan doen om onze veiligheid te versterken en alert te blijven. We zullen niet worden geïntimideerd door terroristen die onze waardigheid bedreigen", zei Michel. Hij voegde eraan toe dat de Belgen hun vrijheid, democratie en rechtsstaat zullen verdedigen.

Belgische premier Michel bedankt militairen

Verder prees Michel het ingrijpen van de politie en bedankte hij het personeel van de Spoorwegen voor hun efficiënte en snelle optreden. Ook de militairen kregen een pluim: "Ze zijn bijzonder koelbloedig geweest in gevaarlijke omstandigheden."

STER reclame