De opgestapte minister Bayrou
NOS Nieuws

Macron verliest opnieuw twee ministers

De Franse president Macron is binnen een maand al vier ministers kwijtgeraakt. Vanochtend werd bekend dat zijn minister van Justitie Bayrou en die van Europese Zaken, Marielle de Sarnez, opstappen. Een officiële reden is nog niet gegeven.

Al eerder traden de ministers Goulard van Defensie en Ferrand van Territoriale Cohesie af. In alle gevallen was er mogelijk sprake van fraude.

Bayrou is de leider van de centrumpartij MoDem, die een alliantie sloot met La Republique En Marche van Macron. Ook Goulard en De Sarnez zijn lid van die partij.

Europees geld

De drie worden ervan beschuldigd dat ze Europees geld hebben gebruikt om assistenten voor de nationale partij te betalen. Met name voor Bayrou is dat pijnlijk, aangezien hij als minister van Justitie een wet wil doorvoeren om de politieke moraal in Frankrijk te verbeteren.

De onregelmatigheden werden onthuld door journalisten, onder meer van het weekblad Le Canard Enchaîné en de radiozender France Inter. Minister Bayrou belde de zender op om de journalisten te beschuldigen van inquisitiemethoden. Premier Philippe riep hem daarover tot de orde en sprak van misbruik van zijn positie.

De vier ontslagen binnen een maand zijn een tegenslag voor Emmanuel Macron, juist omdat hij gekozen is op de belofte van verandering. De grote politieke schoonmaak die hij beloofde treft vooralsnog vooral zijn eigen kabinet.

Naar verwachting maakt Macron een herschikking van zijn kabinet bekend. Zondag veroverde zijn partij de absolute meerderheid in het parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl