NOS NieuwsAangepast

'De Belastingdienst loopt 1 miljard euro mis'

De Belastingdienst haalde de afgelopen vier jaar bijna een miljard euro minder op aan belastingcorrecties dan beoogd. De fiscus voerde sinds 2012 extra controles uit, maar door een gebrek aan mankracht waren dat er wel veel minder dan gepland.

Dat concludeert platform voor onderzoeksjournalistiek Investico uit interne stukken van de Belastingdienst. Dat dwong de Belastingdienst met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur de stukken openbaar te maken.

Sinds het regeerakkoord van 2012 krijgt de Belastingdienst ongeveer 158 miljoen euro per jaar extra om meer controles uit te voeren. De fiscus hoopte tot 2016 ongeveer 2 miljard euro op te halen, maar het is blijven steken op ruim 1 miljard.

De controle bij zowel particulieren als bedrijven ging minder goed dan gewenst. In 2016 werden bij bedrijven 9000 minder controles gedaan dan in 2012, terwijl de insteek was er jaarlijks 5.000 meer te doen.

Kamervragen

Staatssecretaris Wiebes werd gister om uitleg gevraagd in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gaf kritiek op het handelen van de staatssecretaris. "Deze notities zijn voor de Kamer achtergehouden. Hierdoor konden wij de staatssecretaris niet controleren."

In een reactie van de Belastingdienst staat dat niet precies kan worden vastgesteld wat de opbrengsten van de extra investeringen in toezicht zijn, "en dus ook niet of dat minder was dan gepland." Volgens de fiscus is een deel van de investeringen naar andere toezichtactiviteiten gegaan. Zo zijn er extra mensen ingezet voor de uitvoering van de inkeerregeling voor zwartspaarders, wat volgens de fiscus 1,1 miljard euro meer heeft opgeleverd tussen 2011 en 2016.

Het Kamerlid maakt zich vooral zorgen over het feit dat de Belastingdienst in 2012 maar 150.000 aangiften heeft gecontroleerd van de 600.000 aangiften die waarschijnlijk niet kloppen. "Het valt niet uit te leggen dat we deze aangiften niet allemaal controleren, want we weten bijna zeker dat deze mensen te weinig belasting betalen", zei Omtzigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl