Tamati Williams, keeper van Nieuw-Zeeland
NOS VoetbalAangepast

Niemand zit zo verleidelijk op de bank als Tamati Williams

Tamati Williams is een opvallende verschijning in de selectie van Nieuw-Zeeland bij de Confederations Cup. Een keeper van RKC zie je niet zo vaak bij grote toernooien.

Maar er is meer: Williams woont in Amsterdam, heeft Maori-voorouders en een Nederlandse opa en heeft ook nog een een carrière als topmodel achter de rug, onder meer voor Calvin Klein en Esprit.

"De wedstrijden bij het nationale team zijn de mooiste van mijn carrière", vertelt de 33-jarige Williams. "Grote wedstrijden in grote stadions met veel publiek: dat is altijd speciaal."

Nieuw-Zeeland kende geen beste start bij de Confederations Cup. De eerste groepswedstrijd tegen gastland Rusland leverde een kansloze 2-0 nederlaag op. Williams keek als reservekeeper lijdzaam toe vanaf de bank. Vanavond wacht het groepsduel met Mexico.

Williams heeft één cap achter zijn naam bij de All Whites, zoals het nationale voetbalteam van Nieuw-Zeeland wordt bestempeld. Dat betrof een doelpuntloos vriendschappelijk duel met Zuid-Afrika in 2014. De kans dat hij in Rusland nog in actie komt, is klein. Stefan Marinovic, keeper van de Duitse Derde Liga-club SpVgg Unterhaching, is de onbetwiste nummer één en onderscheidde zich tegen Rusland met een aantal prachtige reddingen.

Rusland simpel langs Nieuw-Zeeland

"Ik wil natuurlijk graag spelen, maar Stefan is gewoon een heel goede keeper", aldus Williams. "Ik zou een kans kunnen krijgen bij een rode kaart of een blessure, maar daar hoop je natuurlijk niet op. Ik probeer de druk erop te houden en het de bondscoach moeilijk te maken."

"Verder probeer ik het team op andere manieren te helpen. Met mijn ervaring? Ja, dat is een aardige manier om te zeggen dat ik met mijn 33 jaar tegenwoordig een van de old guys ben", lacht de RKC-goalie.

RKC-keeper Tamati Williams, teleurgesteld na een nederlaag tegen NAC

Williams begon als kleine jongen al met keepen toen hij met zijn moeder van een klein plaatsje naar Auckland verhuisde. "Mijn Engelse stiefopa nam me daar mee naar een voetbalwedstrijd, en toen is het allemaal begonnen."

En dat is nog best bijzonder, want zoveel voetballers zijn er niet onder de kleine 5 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland. "Er zijn maar twee of drie serieuze sporten", vertelt Williams. "Je hebt rugby, dan cricket, en dan komt misschien voetbal."

"Er wordt wel veel gevoetbald, door de jeugd en door meisjes, maar het is niet zo populair als de andere sporten. En het krijgt ook weinig media-aandacht. De Confederations Cup wordt wel live uitgezonden, maar ja, dan is het in Nieuw-Zeeland midden in de nacht."

Tamati Williams in actie tijdens het duel Auckland City FC-Moghreb Tetouan op het WK voor clubteams in 2014

Williams stond twaalf jaar in Nieuw-Zeeland op doel, bij verscheidene profclubs, voor hij - min of meer toevallig - bij RKC terechtkwam. Met Auckland City was hij drie keer actief bij het WK voor clubteams. Maar tussendoor verdiende hij ook nog aardig bij met zijn werk als professioneel fotomodel.

Hij kluste in totaal elf jaar bij als topmodel. "Een geweldige tijd, waarin ik veel heb gereisd en veel plekken heb gezien in Europa en de Verenigde Staten", weet Williams nog. Het ene moment verbleef hij aan de kust van Amalfi voor Esprit, het andere moment figureerde hij in America's Next Top Model bij een fotoshoot op het strand met een van de finalisten.

En niet alleen als reservedoelman van Nieuw-Zeeland, maar ook als model zat hij geregeld op de bank.

Tamati Williams op de bank

Het afgelopen seizoen stond Williams onder de lat bij RKC, maar wat de toekomst hem gaat brengen, is nog niet duidelijk. "RKC wil doorgaan met Etienne Vaessen als keeper, dus onze wegen scheiden."

Een rentree als fotomodel zit er niet in. "Daarvoor heb ik nu te veel rimpels. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe club. Als er iets komt, dan ga ik door. En zo niet, dan blijf ik in Amsterdam wonen. I love it there, en dan zie ik wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl