EPA
NOS Nieuws

Amerikanen schieten Iraanse drone neer boven Syrië

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft boven het zuiden van Syrië een Iraanse drone neergehaald. De drone had wapens aan boord en leek een legerbasis bij de Syrisch-Jordaanse grens aan te vallen, zeggen de Amerikanen. Die basis is in handen van oppositiegroepen die door de Amerikanen worden getraind.

Eerder deze maand werd bij dezelfde basis ook al een Iraanse drone uit de lucht geschoten. Iran en Rusland vechten bij de strijd in Syrië mee aan de kant van president Assad. Zondag schoten de Amerikanen in de buurt van Raqqa een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht, omdat het bondgenoten van de Amerikanen zou hebben gebombardeerd.

Spanning

Als gevolg van dat laatste incident is de spanning in het gebied opgelopen. Rusland dreigt vliegtuigen van de VS en zijn bondgenoten neer te halen als die zich ten westen van de rivier de Eufraat laten zien: het gebied dat in handen is van de Syrische regering.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei vanavond dat Rusland geen acties onderneemt "die ons zorgen baren" en dat de samenwerking bij het afstemmen van acties tegen terreurgroep IS doorgaat.

Heel gevaarlijk

VN-secretaris-generaal Guterres spreekt van een uiterst gevaarlijke situatie. "Ik hoop van harte dat de situatie de-escaleert, omdat dit soort incidenten heel gevaarlijk kunnen zijn in een complex conflict als dit, met zo veel deelnemers."

Guterres deed zijn uitspraken voordat bekend werd dat de VS een Iraanse drone had neergehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl