Het onderste motorframe (gekaderd) op een animatie van Airbus Airbus Defence and Space Netherlands

De nieuwe Ariane 6-raket van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wordt voor een deel gebouwd in Oegstgeest. Het bedrijf Airbus Defence and Space Netherlands uit Leiden gaat voor ESA de motorframes ontwikkelen. Met die opdracht is 46 miljoen euro gemoeid.

De aluminium frames zijn bedoeld als ophanging voor de motoren. Per jaar kunnen er straks 24 worden gemaakt: twaalf ronde voor bij de onderste brandstoftrap en twaalf kegelvormige voor bij de bovenste trap.

Concurrentie

Voor de ontwikkeling en bouw van de frames bouwt het ruimtevaartbedrijf uit Leiden een nieuwe assemblagehal in Oegstgeest. De kosten van de onderdelen zijn ongeveer de helft van die die werden gebruikt bij de Ariane 5-raket. Dat is volgens een woordvoerder nodig vanwege de groeiende concurrentie in de ruimtevaart, onder meer door initiatieven als SpaceX.

Bij Airbus Defence and Space Netherlands, een onderdeel van het Franse Airbus-concern, werken ruim 250 mensen. De nieuwe opdracht is goed voor 15 tot 20 extra banen. De eerste Ariane 6-raket moet in 2020 de lucht ingaan vanaf de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana.

STER reclame