Politieagenten oefenen met een stroomstootwapen
NOS NieuwsAangepast

Politieagenten tevreden over taser, evaluatie volgt later

Politieagenten in drie steden die meedoen aan een proef met stroomstootwapens, zijn in het algemeen tevreden over het gebruik ervan. De pilot begon in februari in Rotterdam, Amersfoort en Zwolle. De proef duurt een jaar. Volgend jaar wordt het gebruik geëvalueerd.

Het gebruik van stroomstootwapens of tasers moet leiden tot een veiliger, effectiever en meer gedoseerd politiegeweld. De taser vult het gat op tussen de wapenstok en het pistool. Een taser deelt een klap uit van 0,004 ampère door iemands lichaam.

Politie tevreden over proef met stroomstootwapen

Het wapen is het vaakst gebruikt door politieagenten in Rotterdam en tot nu 112 keer ingezet. Er is 78 keer mee gedreigd, 21 keer mee geschoten en het is 13 keer tegen iemands lichaam gehouden. In dat geval veroorzaakt het wel pijn, maar geen tijdelijke verlamming. Dat laatste gebeurt wel als ermee geschoten wordt.

Bijna 300 agenten lopen met een taser rond. Veel agenten zien de taser als een welkome aanvulling op de wapenrusting en als redelijk veilig.

Tot nu toe is er nog maar één klacht binnengekomen van iemand die door de politie met een taser is bewerkt. Dat is een man uit Amersfoort die zijn arm brak nadat hij was getaserd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl