AFP
NOS NieuwsAangepast

Mode-grootheid Carla Fendi overleden

Carla Fendi is gisteravond op 79-jarige leeftijd overleden. Ze was de vierde van vijf zussen Fendi, die een kleine bont- en leerwerkplaats van hun vader en moeder in Rome, waar het merk in 1918 begon, omtoverden tot een van de mondiale, luxe modemerken van nu.

Carla was verantwoordelijk voor het zakelijk deel van de onderneming. Zij waakte ook over het logo van het bedrijf, de twee hoofdletters F, waarvan een ondersteboven tegen de ander aan ligt. De andere vier zussen hielden zich bezig met de creatieve kant van de bedrijfsvoering.

Het logo, dat doorgaans de Zucca-print wordt genoemd, was ontworpen door Karl Lagerfeld, die in de jaren 60 voor het bedrijf ging werken. Niet lang daarna introduceerde Lagerfeld een vrouwenkledinglijn bij Fendi. De baguette-handtas is het bekendste, bijna iconische product van het modehuis.

  • Franco Cavassi/AGF/SIPA
    Van links naar rechts, de zussen Fendi: Anna, Paola, Franca, Carla en Alda
  • Backgrid USA / Hollandse Hoogte
    Een baguette-tas van Fendi
  • AFP
    Modeshow van Fendi bij de Trevi-fontein in Rome

Aan het begin van de 21ste eeuw werd Fendi door het Franse luxe-conglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessy overgenomen. In de laatst jaren van haar leven, ontpopte Carla Fendi zich als filantroop.

Haar stichting zette zich in voor behoud van Romeinse cultuur en maakte bijvoorbeeld de restauratie van de wereldberoemde Trevifontein mogelijk. Bij het 90-jarig bestaan van het modemerk, was er een modeshow bij de Trevifontein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl