Darren Osborne verdacht van de aanslag op moskeegangers in Londen
NOS NieuwsAangepast

Verdachte terroristische aanslag moskee 'wilde moslims vermoorden'

"Ik wil moslims vermoorden", riep Darren Osborne volgens ooggetuigen terwijl hij met een bestelbus inreed op een groep moskeegangers in Londen. Er komt steeds meer naar buiten over de man die zondagnacht een aanslag pleegde in de buurt van de Finsbury Park Moskee. De 47-jarige Osborne uit Cardiff is getrouwd en heeft vier kinderen.

De van terrorisme verdachte Osborne stond niet bekend bij de politie als rechtsextremist en vooralsnog is ook niet bekend of hij lid was van een extremistische organisatie. Wel zou hij op Twitter leiders van de extreem-rechtse partij Britain First volgen. Een extreem-rechtse partij in Wales, het South Wales National Front, zegt Osborne niet te kennen.

Bij de aanslag kwam één man om het leven en elf mensen raakten gewond. Dat Osborne deze plek uitkoos voor zijn daad lijkt geen toeval. Aan het begin van deze eeuw werd de moskee van Finsbury Park bekend door de aanwezigheid van de haatprediker Abu Hamza. Volgens de huidige moskeeleiding zijn de banden met Hamza definitief doorgesneden.

  • AFP
    Mensen leggen bloemen bij een wake in Finsbury Park
  • AFP
    Mensen spreken zich uit tegen terrorisme bij Finsbury Park
  • AFP
    Verdriet bij Finsbury Park

Darren Osborne is geboren in Singapore en groeide op in het Zuidwest-Engelse Weston-super-Mare met zijn ouders John en Christine. Zijn moeder reageerde geschokt op de daad van haar zoon. "Het is vreselijk, ik ben enorm geschrokken." Ook noemde ze Osborne een "complex persoon." Volgens zijn moeder heeft hij psychische problemen.

Een aantal jaar geleden verhuisde Osborne met zijn vrouw en vier kinderen naar Cardiff. Zijn kinderen zijn tussen de 16 en 5 jaar oud. Buren omschrijven hem als een echte familieman, ze hoorden hem de middag voor de aanslag nog zingen met zijn kinderen. Een buurvrouw zegt dat hij heel behulpzaam was. "Ik ben ook moslim en als ik iets nodig had, kwam hij helpen. Ik kan dit niet geloven", zegt ze tegen de Telegraph.

Hij begon te schelden op moslims en zei ze iets aan te doen.

Bezoekers van de café in Cardiff

Andere buren noemen hem luidruchtig, hij zou veel schreeuwen tegen zijn gezin. Volgens hen is Osborne recent gescheiden van zijn vrouw Sarah Andrews. Afgelopen zaterdag zou hij erg dronken zijn geworden in een kroeg in Cardiff, vertellen bezoekers van het café. "Hij begon te schelden op moslims en zei ze iets aan te doen."

Gisteren deed de politie huiszoeking in zijn huis in Cardiff. Volgens zijn kennissen uit Weston-super-Mare kon hij erg agressief zijn als hij had gedronken. Ook omschrijven ze hem als een vechtersbaas. De eigenaars van het verhuurbedrijf waar Osborne de bestelbus huurde noemen het "een schok en verdrietig" dat hij een van hun auto's heeft gebruikt om een aanslag te plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl