NOS Nieuws

Brussel wil meldplicht in strijd tegen belastingontwijking

Belastingadviseurs en andere tussenpersonen moeten het bij de belastingdienst melden als ze nieuwe constructies aanbieden aan klanten om belasting te ontwijken. Dat staat in een plan van de Europese Commissie om belastingontwijking tegen te gaan, bevestigen bronnen tegen de NOS. Eerder berichtten The Guardian en het Financieele Dagblad al over de plannen.

Volgens het plan gaan de belastingdiensten van de EU-landen elkaar vervolgens informeren over nieuwe belastingontwijkingsmethodes. Het idee is dat door de meldplicht dit soort constructies worden ontmoedigd. Op basis van de meldingen kunnen overheden bijvoorbeeld de wet veranderen.

In het plan staat ook dat als alle adviseurs en tussenpersonen zich buiten de EU bevinden, maar de klant wel in de EU zit, de meldplicht bij de klant komt te liggen. Nieuwe constructies moeten binnen vijf werkdagen gemeld worden.

De EU is al een tijd bezig om belastingontwijking door grote bedrijven aan te pakken. Het plan wordt waarschijnlijk morgen gepresenteerd.

'Makkelijker gezegd dan gedaan'

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is niet blij met de plannen. "Dit gaat belastingadviseurs en hun klanten veel gedoe en onzekerheid opleveren", zegt NOB-bestuurder Wim Gohres.

"Er is onrust onder adviseurs over wat je precies moet melden. Wat valt wel onder de meldplicht en wat niet, waar is de grens? Straks moet je voor elke normale belastingplanning zo'n rapport indienen."

De belastingadviseurs vinden het ook niet goed dat de plicht bij hen komt te liggen. "De belastingbetaler zou het zelf moeten doen."

Zwarte lijst

PvdA-europarlementariër Paul Tang is positief over de plannen. "Alle onthullingen laten zien dat het bittere noodzaak is om foute belastingadviseurs in het gareel te laten lopen. Het is goed dat de commissie heeft geluisterd naar ons pleidooi voor een strengere aanpak."

Hij wil wel nog verder gaan dan de Europese Commissie. "Er moet ook een zwarte lijst komen om ervoor te zorgen dat malafide adviseurs niet meer aan de slag kunnen.

Parlementaire enquête

De Tweede Kamer hield eerder deze maand nog een parlementaire enquête over belastingontwijking. Op basis van die enquête wil ook de Kamer maatregelen nemen tegen belastingontwijking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl