Vluchtelingen die van een boot op de Middellandse Zee zijn gered, komen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa EPA

Nederland kan niet gedwongen worden om meer asielzoekers uit Italië en Griekenland op te nemen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting We Gaan Ze Halen.

De stichting wil dat Nederland zich houdt aan de afspraak uit 2015 met de Europese Unie om 8712 vluchtelingen op te halen uit Italië en Griekenland. Dat aantal zou in twee jaar moeten worden bereikt, maar na anderhalf jaar zijn nog maar 1433 asielzoekers naar Nederland overgeplaatst.

Het Haagse gerechtshof zegt dat de afspraken van twee jaar geleden geen absolute getallen zijn. Volgens het hof hanteren de EU-landen een verdeelsleutel voor de herplaatsing van geselecteerde asielzoekers. Omdat er minder vluchtelingen zijn geselecteerd, kan Nederland niet worden gedwongen om de afgesproken 8712 mensen op te nemen, oordeelt het hof.

Geen kritiek uit Brussel

Het Hof laat ook meewegen dat uit rapporten van de Europese Commissie niet blijkt dat Nederland tekort schiet in het nakomen van de afspraken. Polen, Hongarije en Tsjechië krijgen in die rapporten wel kritiek.

Eerder had de rechtbank al geoordeeld dat Nederland niet kan worden gedwongen om meer asielzoekers op te nemen. De stichting We Gaan Ze Halen ging daartegen in beroep.

Teleurgesteld

Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen reageert teleurgesteld op de uitspraak van het Hof. "We hebben de mensen gezien in de kampen in Griekenland, die mensen zijn ontstellend in nood." De stichting denkt dat Nederland in dit tempo de afspraken uit 2015 niet gaat halen. "Nederland zal nu hooguit 2000 tot 2500 vluchtelingen opnemen, in plaats van de bijna 9000 vluchtelingen die we hebben toegezegd."

STER reclame