De coffeeshopketen waar Johan Van Laarhoven miljoenen mee verdiende ANP

De Nederlandse oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven is in Thailand ook in hoger beroep veroordeeld tot een jarenlange celstraf. Zijn straf werd weliswaar verlaagd van 103 naar 75 jaar, maar per saldo komt die op hetzelfde neer, zegt zijn advocaat. Van Laarhoven zal effectief twintig jaar moeten uitzitten.

De Brabander is schuldig bevonden aan het witwassen van geld dat hij in Nederland heeft verdiend met zijn coffeeshopketen The Grass Company. Advocaat Vis hekelt de opstelling van de Nederlandse autoriteiten in de zaak. Volgens hem is sprake van "ordinair handjeklap".

Drugsgeld

Van Laarhoven (1960) woont al jaren in Thailand. Hij werd daar drie jaar geleden opgepakt na een rechtshulpverzoek van Nederland, dat hem al langer verdacht van onder meer het vormen van een criminele organisatie. Hij zou miljoenen aan frauduleus verkregen drugsgeld hebben geprobeerd wit te wassen door het in Thailand te investeren.

Volgens advocaat Vis is Van Laarhoven mede veroordeeld omdat de Thaise rechters het Nederlandse gedoogbeleid niet begrijpen. Verder heeft de rechtbank belastende verklaringen van Nederlandse functionarissen gebruikt. "En dat terwijl in Nederland inmiddels is vastgesteld dat die verklaringen op zijn minst onjuist en onvolledig waren", zegt Vis.

De advocaat stelt dat Nederland de Thaise collega's destijds inschakelden in de hoop dat ze informatie zouden vergaren die nuttig kon zijn voor het proces in Nederland. "En als gevolg van dat handjeklap is hij nu veroordeeld."

Uitlevering

Vis hoopt dat de Nederlandse justitie nu met Thailand gaat regelen dat Van Laarhoven zijn straf in Nederland kan uitzitten. Het vonnis wordt dan waarschijnlijk aangepast "naar maatstaven van de Nederlandse wet", zegt hij.

Ook in politiek Den Haag houdt de zaak de gemoederen al een tijd bezig. De Tweede Kamer drong er vorig jaar bij minister Van der Steur op aan om zich in te spannen voor Van Laarhoven, met wiens gezondheid het volgens Vis niet goed gaat. Ook ombudsman Van Zutphen sprong voor de Brabander in de bres.

Over het strafonderzoek dat in Nederland loopt tegen Van Laarhoven zegt Vis niet veel te weten. "We hebben nog altijd geen dagvaarding gekregen en de eerste zitting in de zaak is keer op keer uitgesteld."

STER reclame