Otto Warmbier, in maart 2016
NOS NieuwsAangepast

VS rouwt om student die overleed na gevangenschap Noord-Korea

De VS is in mineur na de dood van Otto Warmbier, de Amerikaanse student die lang gevangen zat in Noord-Korea en vorige week in coma naar huis terugkeerde. Gisteren werd bekend dat hij in een ziekenhuis in Cincinnati is overleden.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft "met grote droefheid" kennis genomen van het nieuws. Hij heeft de familie van Warmbier gecondoleerd. "Zij moeten een verlies verwerken dat geen ouder zou moeten doormaken." Tillerson zegt dat Warmbier onterecht heeft vastgezeten en houdt Noord-Korea daarvoor verantwoordelijk. Hij eist dat drie andere Amerikanen die door Noord-Korea worden vastgehouden, worden vrijgelaten.

Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil een snelle vrijlating van Zuid-Koreanen en Amerikanen die in Noord-Korea worden vastgehouden. De reisorganisatie die Warmbier vanuit China naar Noord-Korea bracht, neemt geen Amerikanen meer mee het land in.

Amerikaanse student overleden na strafkamp in Noord-Korea

Warmbier kwam vorige week vrij, nadat hij anderhalf jaar onder streng regime in een Noord-Koreaans werkkamp gevangen had gezeten. Overal in zijn ouderlijke woonplaats in Ohio werden toen traditioneel blauwe en witte linten opgehangen. Bij zijn vrijlating verkeerde hij in coma. Volgens artsen die hem hadden onderzocht, had hij flinke hersenschade opgelopen.

De familie van Warmbier maakte zijn overlijden gisteren in een verklaring bekend, zonder een specifieke doodsoorzaak te noemen. "Hij heeft zijn reis naar huis volbracht." Vrienden en docenten op zijn voormalige middelbare school zeggen dat Warmbier een groot hart had en nog groter hart voor avontuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl