Christos Tolis / UNHCR
NOS NieuwsAangepast

Afghaans koken in Athene, 'vluchtelingen hebben veel talent'

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

Op het terras van restaurant IT in het centrum van Athene zitten twee jonge chefs gebogen over het menu dat komende donderdag zal worden gekookt. Het zijn Reza Golami en Ilias Stavropoulos, die elkaar tot voor kort nog niet kenden.

Het Refugee Food Festival bracht ze samen. Het festival dat vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd in Parijs, was een enorm succes. Dezer dagen wordt het in 13 Europese steden gehouden, ook in Amsterdam en Athene. Van 18 t/m 22 juni serveren vijf chefs uit Iran, Syrië, Somalië en Afghanistan hun creaties in vijf restaurants in Athene.

Afghaanse gerechten

"Reza heeft het menu samengesteld, en wij leveren de producten", zegt Ilias. "En we gaan dat samen met mijn team koken."

Christos Tolis / UNHCR
Reza Golami en Ilias Stavropoulos

Reza heeft gekozen voor twee karakteristieke hoofdgerechten uit Afghanistan. "Rijst met saffraan en kruisbessen, en kalfsvlees. En een speciaal bereide kip met rode saus en aardappelen. En natuurlijk Afghaanse zoetigheid toe."

Reza weet waar hij het over heeft. Sinds drie jaar heeft hij een eigen restaurant met Afghaanse keuken in het centrum van Athene. Daar is een lange weg aan voorafgegaan. "Wil je mijn hele levensverhaal of een samenvatting?", zegt hij lachend.

Gevlucht naar Griekenland

Reza Golami kwam in 2006 als minderjarige in Athene aan, en hield zich in leven met verschillende baantjes. Hij ging naar school en leerde Grieks. Die taal spreekt hij nu vloeiend. Pas jaren later, in 2011, werd hij erkend als vluchteling en kreeg zijn papieren.

De jonge Afghaan werkte als vertaler voor verschillende humanitaire organisaties, zoals de UNHCR. Maar zijn passie was altijd koken, en hij wilde zijn eigen restaurant openen. Dat kostte veel tijd, onder andere door de Griekse bureaucratie. "Maar ik ben een koppig mens en in 2014 lukte het eindelijk."

Reza vestigde zijn restaurant met de Griekse naam Folia ( wat nest betekent) in de studentenwijk Exarchia en heeft inmiddels vier mensen in dienst. Hij is te spreken over het initiatief voor het Refugee Food Festival.

Boodschap

"Volgens Reza gaat het om samenwerking en vertrouwen. "Want Ilias laat me tenslotte in zijn keuken. En er gaat een boodschap van uit. Er komen veel vluchtelingen hier, en eenieder heeft zijn eigen talent, of dat nou de kookkunst is of iets anders." Reza benadrukt dat hij de samenleving niet tot last wil zijn. "Wij willen werken, en onze talenten laten zien."

Voor chef Ilias is het de eerste keer dat hij met een buitenlandse kok samenwerkt. En hij verheugt zich op de samenwerking. "Het vluchtelingenvraagstuk gaat iedereen aan. Maar samen kunnen we het oplossen. Iedereen is hetzelfde en heeft recht op een kans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl