Germaine de Randamie met de kampioenschapsriem AFP

"Ja, ik betaal een hoge prijs. Maar ik heb mijn principes en daar blijf ik bij: doping hoort niet thuis in de sport." Het zijn de woorden van Germaine de Randamie maandagavond in Langs de Lijn En Omstreken.

De vechtsportster deed haar uitspraak kort nadat ze te horen had gekregen dat ze haar wereldtitel kwijtraakt omdat ze weigert in de ring te stappen voor een titelgevecht tegen Cristiane Justino. Begin dit jaar schreef De Randamie geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw de wereldtitel in het Mixed Martial Arts (MMA) te veroveren.

'Wel aan mijn gezondheid denken'

De Randamie wil graag wereldkampioen blijven, maar niet ten koste van alles. Haar beoogde Braziliaanse opponente is in het verleden betrapt op het gebruik van anabole steroïden. "En daarom heb ik een aantal weken geleden al besloten dat ik niet tegen haar wil vechten", legt De Randamie uit.

"Ik vertrouw er namelijk niet op dat zij op dit moment dopingvrij is. Het is niet zo dat ik bang ben voor haar, maar ik moet wel aan mijn gezondheid denken."

De tol die De Randamie voor haar principes betaalt, is dat ze afstand moet doen van de UFC-kampioensriem die ze in februari had veroverd. Die consequentie was haar niet bekend op het moment dat ze haar besluit nam. Zonder dat ze daar via de officiële kanalen van in kennis was gesteld, kreeg ze maandag via via te horen dat ze de felbegeerde riem moet afstaan.

"Dat vind ik heel jammer. Mijn telefoon stond ineens roodgloeiend. Vrienden vroegen of het wel goed met me ging, dus ik dacht: wat is er aan de hand? Toen pas zag ik dat ik de riem kwijt ben."

'Die riem komt terug'

Spijt van haar beslissing om te bedanken voor het gevecht met Justino heeft de Utrechtse desondanks niet. "Ik wist van tevoren dat er gevolgen zouden zitten aan mijn keus en die consequenties blijken dus wel heel zwaar. Het is niet anders."

"Maar ik laat me niet uit het veld slaan. Ik vecht omdat ik enorm veel liefde heb voor de sport. En dat blijf ik lekker doen. Vorig jaar heb ik beloofd dat de riem naar Nederland zou komen, nu beloof ik dat-ie terugkomt."

STER reclame