Kan Van Persie het verhaal Kuijt kopiëren?

vlnr: Leo Driessen, David Endt en Steven Dalebout NOS

Terwijl de meeste spelers nog volop genieten van hun zomervakantie zijn veel clubs achter de schermen al druk in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bij de traditionele topdrie is dat niet anders. Zo heeft Ajax Huntelaar teruggehaald naar Amsterdam en wist PSV maandag de Mexicaans international Lozano te strikken. Het wachten is nog op de eerste grote slag van landskampioen Feyenoord.

In het Sportforum wordt gespeculeerd over een terugkeer van de 33-jarige Robin van Persie naar De Kuip. Dat gerucht wordt sinds enkele dagen, gevoed door Turkse en Nederlandse media, steeds hardnekkiger.

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten sportjournalist David Endt, commentator Leo Driessen (FOX en RTL) en wielerverslaggever Steven Dalebout (NOS) aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Romantischer kan het haast niet. Van Persie, nu nog onder contract bij Fenerbahçe, die Dirk Kuijt opvolgt als supervedette bij Feyenoord. "Het lijkt mij leuk om hem weer elke week te zien spelen", fantaseert NOS-verslaggever Steven Dalebout.

Maar zou het ook een succesverhaal kunnen worden?

Sportjournalist David Endt, in het verleden teammanager van Ajax, heeft zijn twijfels. "De vraag is: wat kan hij bieden? De verleiding is groot om na Kuijt, wiens verhaal een happy end kende, te denken dat dit eenzelfde verhaal kan opleveren. Maar het karakter van beide heren verschilt enorm."

'Van Persie moet offeren, pijn lijden'

Endts gevoel wordt gedeeld door voetbalcommentator Leo Driessen. "Belangrijk is de gedachte waarmee hij naar Feyenoord zou komen. Moet hij worden overgehaald, of wil hij zelf? Dat laatste is belangrijk. Hij moet zelf dolgraag willen."

Endt: "Hij moet niet denken bij Feyenoord even freewheelend een einde aan zijn carrière te maken. Hij moet offeren. En pijn lijden."

Overigens loopt het contract van de voormalig topscorer van Arsenal, Manchester United en Oranje bij Fenerbahçe nog een jaar door. Als Feyenoord de spits deze zomer wil presenteren zal het dus een transfersom op tafel moeten leggen.

'Wat kan Robin van Persie Feyenoord bieden?'

Twee weken voor de start van de Tour de France wordt in het Sportforum uiteraard ook het wielrennen van de voorbije week besproken. In de Ronde van Zwitserland eindigde Steven Kruijswijk op het podium. De renner van Lotto-Jumbo werd derde.

"Daar is hij wel blij mee", weet wielerverslaggever Dalebout. "Kruijswijk was enorm teleurgesteld na de Giro d'Italia. Vorig jaar won hij die bijna, nu moest hij kort voor het einde opgeven. Dat was zuur voor hem."

'Slechts de Ronde van Zwitserland'

Volgens Dalebout gaf de Giro om nog een andere reden een nare nasmaak bij Kruijswijk. "Hij vond het heel lastig om te zien dat een andere Nederlander er met de eindzege vandoor ging. Ondanks dat hij het Tom Dumoulin natuurlijk wel gunde."

Driessen vraagt zich af wat de podiumplaats van Kruijswijk, die de Tour overslaat en zich voorbereidt op de Vuelta, nou eigenlijk waard is. "Het is slechts de Ronde van Zwitserland. Daar waren maar drie of vier renners op hun best aan het rijden."

'Kruijswijk had moeite met zege Dumoulin in Giro'

Twijfels over Froome

Chris Froome staat wel aan de start van de Tour. In Frankrijk hoopt de Brit zijn vierde eindzege te boeken. Of dat gaat lukken is gezien zijn voorbereiding zeer de vraag.

Dalebout: "Ik heb mijn twijfels. De drie keer dat hij de Tour won, was hij ook de beste in het Critérium du Dauphiné. En nu dus niet. Als je van de cijfers bent, zou je kunnen zeggen: dat is een voorteken."

Froome moest het in de Dauphiné doen met een bijrol. De Brit eindigde in het klassement als vierde, op ruim anderhalve minuut van rondewinnaar Jakob Fuglsang uit Denemarken.