Carrie Fisher in 2015, bij de Europese première van The Force Awakens in Londen Reuters

Star Wars-actrice Carrie Fisher had sporen van cocaïne, heroïne en MDMA, de stof die ook in xtc-pillen zit, in haar lichaam toen ze in december plotseling overleed, heeft de lijkschouwer in Los Angeles bekendgemaakt. Maar het blijft de vraag of ze aan die drugs is overleden. De lijkschouwer geeft daar geen uitsluitsel over.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak sluit wel uit dat haar dood is veroorzaakt door slaapapneu, een stokkende ademhaling tijdens het slapen. Dat was een mogelijkheid waar eerder rekening mee werd gehouden. De lijkschouwer zegt wel dat de drugs invloed kunnen hebben gehad op haar ademhalingssysteem.

Daarnaast had de actrice verkalkte kransslagaderen rond haar hart en was ze waarschijnlijk verzwakt door jarenlang drugsgebruik.

Hartstilstand

Carrie Fisher overleed op 27 december op 60-jarige leeftijd. Vier dagen eerder had ze een hartstilstand gekregen tijdens een vlucht van Londen naar Los Angeles. Haar moeder, actrice Debbie Reynolds, overleed een dag na haar.

De actrice raakte verslaafd aan drugs in de jaren 80. Ze leed ook aan een bipolaire stoornis. Ze is altijd open geweest over haar strijd tegen haar verslavingen, maar het was niet in brede kring bekend dat ze nog altijd drugs gebruikte.

Na een behandeling in het midden van de jaren 80 voor haar cocaïneverslaving schreef Fisher de bestseller Postcards from the Edge. Het verhaal gaat over een actrice die drugs gebruikt en die door omstandigheden wordt gedwongen in te trekken bij haar moeder. Het boek is verfilmd met in de hoofdrollen Meryl Streep en Shirley MacLaine.

Carrie Fisher was de laatste jaren vooral in televisieseries te zien. In 2015 maakte ze haar rentree in de filmwereld in Star Wars: The Force Awakens. Ze speelde daarin opnieuw de rol van prinses Leia, die inmiddels een doortastende generaal was geworden.

Vooroordelen

Haar dochter Billie Lourd heeft naar aanleiding van het rapport van de lijkschouwer gezegd dat haar moeder haar hele leven heeft gestreden tegen haar drugsverslaving en haar geestelijke problemen. "Uiteindelijk is ze eraan overleden." Lourd benadrukte dat haar moeder er met opzet open over was omdat deze ziektes nog altijd zijn omgeven met vooroordelen.

Haar dochter zei verder dat ze denkt dat Fisher zou hebben gewild dat haar dood mensen aanmoedigt open te zijn over hun worstelingen. "Zoek hulp en vecht voor overheidsfinanciering van behandelprogramma's in de geestelijke gezondheidszorg."

STER reclame