Kinderen krijgen inzage in dossiers spermakliniek arts Karbaat

Een zogenoemde donorkamer in een spermakliniek ANP

Donorkinderen, ouders en donoren kunnen inzage krijgen in de administratie van spermakliniek MC Bijdorp van de arts Karbaat. Minister Schippers schrijft aan de Tweede Kamer dat het archief is ondergebracht bij het Radboudumc in Nijmegen.

Karbaat kwam in opspraak, omdat hij als directeur van een spermabank in Barendrecht tientallen kinderen zou hebben verwekt met zijn eigen sperma. Karbaat is inmiddels overleden.

Onbetrouwbaar

Schippers wijst erop dat onderzoekers twijfelen aan de betrouwbaarheid van de gegevens in de administratie van Bijdorp. De onderzoekers raden kinderen ook af om dossiers in te zien, omdat de inhoud waarschijnlijk meer twijfel veroorzaakt dan zekerheid biedt.

Maar de minister begrijpt dat "het verlangen naar meer inzicht in je afstamming zo groot kan zijn, dat je als donorkind elke kans wilt grijpen om hier meer inzicht in te krijgen." Daarom leek het haar goed het archief onder te brengen bij "een medische instelling met kennis van zaken en gekwalificeerd personeel". Dat is dus het Radboudumc geworden.

Niet rechtstreeks

Kinderen, ouders en donoren kunnen de gegevens opvragen via de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Ze mogen geen rechtstreekse vragen stellen aan het Radboudumc.

Schippers benadrukt dat door de onbetrouwbaarheid van het archief zonder dna iemands genetische oorsprong niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Ze vraagt donoren van Bijdorp daarom zich in te schrijven in de "Fiom KID-DNA Databank".