ProRail: meeste problemen op spoor voorbij

Aangepast op
NOS

De problemen op het spoor door de hitte zijn voorbij. Het aantal storingen nam in de loop van de avond snel af, zei spoorbeheerder ProRail op Twitter. De laatste storing was tussen Den Bosch en Eindhoven, die was rond 22.30 uur ook opgelost.

ProRail had eerder op de avond gewaarschuwd voor problemen met het treinverkeer in heel Nederland. Door een stroomstoring in Zwolle en meerdere kleinere storingen in Noord-Brabant konden veel treinen niet rijden of liepen treinen vertraging op.

Evacuatie

Rond Zwolle reden tussen 17.30 en 20.30 uur helemaal geen treinen. Reizigers die vastzaten in een gestrande trein zijn na een uur geƫvacueerd en met bussen naar het station gebracht. Andere treinen zijn op stations in de buurt van Zwolle aan de kant gezet.

Ook in Den Bosch waren honderden reizigers gestrand. Bij de meeste storingen ging het om seinen en wissels die niet werkten. In Brabant leidden een kapotte trein en een aanrijding tot extra hinder.

Bekijk de actuele situatie op het spoor op de website van de NS.

ProRail zegt dat de infrastructuur gevoelig is voor aanhoudend hoge temperaturen. Bruggen en elektronica zijn dan extra kwetsbaar en rails worden zo heet dat ze uitzetten, met kronkels tot gevolg.

Ook de komende dagen kan de warmte volgens ProRail tot problemen leiden.

Rails ('spoorstaven') kunnen tot 70 graden heet worden als de zon er langdurig op staat, schrijft ProRail op zijn eigen website. Lees hier meer over de problemen op het spoor door de warmte.