Bosbrandgebied Portugal lijkt wel zwartgeblakerd filmdecor

Martijn van der Zande / NOS
Geschreven door
Martijn van der Zande
Verslaggever NOS op 3, Radio 1

Het is een soort filmset waar ik vandaag doorheen gereden ben. De meeste tijd is het landschap zwartgeblakerd. Op sommige plekken staan uitgebrande auto's, achtergebleven toen de vlammen van alle kanten kwamen.

Op een van de wegen zijn tientallen doden gevallen. Ze zaten in de auto en probeerden weg te komen, maar werden ingesloten door het vuur. De voertuigen zijn inmiddels weggesleept, de brandgaten in het asfalt zijn de stille getuigen van het drama dat zich hier heeft afgespeeld.

Het moet voor de hulpdiensten heel zwaar zijn. Brandweer, politie, ambulances. Ik zie ze vaak voorbij komen, soms met zwaailicht, soms zonder. Ze komen uit het hele land, bijvoorbeeld een touringcar met brandweerlieden uit de Algarve, hier een paar honderd kilometer vandaan.

1/5 Martijn van der Zande / NOS
2/5 Martijn van der Zande / NOS
3/5 Martijn van der Zande / NOS
4/5 Martijn van der Zande / NOS
5/5 Martijn van der Zande / NOS

Schijnbaar onvermoeid gaan ze door. Bij de kazerne van de vrijwillige brandweer is het leger neergestreken, ze koken voor de mannen en vrouwen die urenlang in touw zijn. En dat onder zware omstandigheden.

Het is namelijk warm, heel warm, tegen de 40 graden. Vanuit de auto voelt het anders, dat komt niet alleen door de airco, maar vooral door de lucht. Die is namelijk grijs, het lukt de zon niet om door te breken. Het zijn niet de wolken die het licht tegenhouden, maar een enorm rookgordijn.

Brandweer Portugal heeft het moeilijk

Zo nu en dan zie je vanuit de bossen weer een rookpluim opstijgen. Toen ik vanmorgen op weg was naar het zwaar getroffen Pedrógão Grande werd mij duidelijk hoe onvoorspelbaar het vuur is. Ik reed op een bergweg toen de brandlucht steeds sterker werd. Zo'n honderd meter voor me zag ik dikke rook met daarin grote oranje vlammen.

Er stonden een paar bomen in brand, zeker niet zo ernstig als de bewoners hier hebben meegemaakt, maar ben wel meteen omgedraaid. Het feit dat ik überhaupt nog op die weg kon komen, geeft wel aan dat de situatie niet onder controle is.