Dodental resort Mali opgelopen, Portugese militair slachtoffer

Er wordt nog gezocht naar een vermiste persoon EPA

Het dodental van de aanslag op een resort gisteren in Mali is opgelopen naar vier. Een van de slachtoffers is een Portugese soldaat die meewerkte aan een trainingsmissie van de Europese Unie. De andere drie waren hotelgasten. Een persoon wordt nog vermist.

De aanslagplegers drongen gisteren al schietend het hotel ten oosten van de hoofdstad Bamako binnen. Malinese troepen, gesteund door Fransen en militairen van de VN, redden kort na de aanval 36 mensen uit het hotel, dat populair is onder westerlingen. Onder die mensen waren ook Nederlanders.

Er is een grootscheepse zoekactie gaande naar de vermiste persoon. Een helikopter van de VN-missie helpt daarbij.

Al-Qaida

Volgens de minister van Veiligheid van Mali zijn vijf terroristen doodgeschoten. Gisteren werd al bekend dat twee mannen waren doodgeschoten. De minister zegt dat het zonder twijfel gaat om een terroristische aanslag. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeÃĢist.

In het land worden vaker aanslagen gepleegd. Eind 2015 vielen er 27 doden bij een aanval op hotel in Bamako. Een lokale afdeling van Al-Qaida eiste toen de verantwoordelijkheid op.

In 2013 greep Frankrijk militair in in Mali om extremistische islamitische strijders aan te pakken, die steeds verder oprukten in het noorden van het land. Sindsdien proberen de Fransen samen met een VN-vredesmissie de stabiliteit en veiligheid in het land te herstellen. Ook Nederland werkt mee aan die VN-operatie.