1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

'Kijk met deze hitte extra naar kwetsbare mensen om'

Het is warm vandaag, tropisch op sommige plekken. En de verwachting is dat dat de komende dagen ook zo blijft. Genieten, zou je denken. Maar dat is niet voor iedereen het geval. Het RIVM roept op om ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid extra aandacht te geven.

"Ouderen hebben vaak minder dorst", zegt Marleen Kraaij van het RIVM. "Daardoor drinken ze te weinig als ze zweten op dit soort warme dagen." En ook mensen met hart- en vaatproblemen, longproblemen of overgewicht kunnen het met deze temperaturen behoorlijk lastig krijgen. "Zij zijn er mee geholpen als ze inspanning vermijden op de heetste uren van de dag."

De meeste mensen hebben wel van het plan gehoord, maar bijna niemand wist wat het inhield.

Verslaggever Trudy van Rijswijk

Het RIVM heeft het hitteplan afgekondigd voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. "Dat wordt geactiveerd als het een aantal dagen op rij heel warm wordt", legt Kraaij uit. "Zorginstellingen nemen wel hun eigen maatregelen, maar wij weten van hen dat ze het prettig vinden als wij tijdig aangeven dat het warm wordt. Daardoor kunnen zij zich voorbereiden."

Toch blijken veel mensen niet goed op de hoogte zijn van het hitteplan, merkte verslaggever Trudy van Rijswijk. "De meeste mensen hebben wel van het plan gehoord, maar bijna niemand wist wat het inhield."

Het RIVM roept alle zonaanbidders in ons land ook op om extra om te kijken naar de ouderen om hen heen. "Als mensen een extra handje nodig hebben. Bijvoorbeeld door drinken aan te bieden, te helpen het in huis koeler te krijgen of 's ochtends de gordijnen al vroeg dicht te doen, zodat de zon niet binnenkomt. Simpele dingen, maar ze kunnen heel goed werken."

Ook mensen die nergens last van hebben krijgen advies van het RIVM. "Als je de zon in wil gaan, dan moet je uiteraard zonnebrand smeren of een dun truitje aantrekken. Maar ik denk dat je het beste de zon niet in kunt gaan deze dagen." Het instituut verwacht dat het hitteplan nog tot het einde van deze week duurt.

Smog

Het RIVM verwacht in het zuiden van Nederland vandaag een geringe kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit kan hier slecht zijn. Dat leidt mogelijk tot irritatie van ogen, neus en keel en luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid, verergering van astma en afname van de longfunctie. Het instituut adviseert mensen die hinder ondervinden om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht. Dit is het geval als er weinig wind staat. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl