Beelden van vlak na de aanslag in Londen, 'gaan jullie mij doden?'

-

Er zijn beelden opgedoken van vlak na de aanslag vannacht bij de moskee in het Londense Finsbury. De hulpdiensten zijn er nog niet en de dader wordt in bedwang gehouden door een aantal mannen in witte gewaden.

Aan het begin van de video kruipt de man op handen en knieën op straat, hij krijgt een paar rake trappen. Met overslaande stem roept hij: "Gaan jullie mij doden?" of "Willen jullie mij doden?".

Bestuurder vrachtwagen Londen in bedwang gehouden

De maker van de video filmt ook mensen die bewegingsloos op de grond liggen. Verderop staat de bus, waarmee de aanslag is gepleegd, met de lampen nog aan. Omstanders schijnen met hun telefoons onder het voertuig, schijnbaar op zoek naar meer slachtoffers.

Vervolgens gaat de maker van de video weer terug naar de dader. Die wordt door drie man in bedwang gehouden, een van hen zit bovenop de dader die half ontkleed is. Hij krijgt nog een enkele schop, maar er zijn ook mensen die dat verhinderen.

Het is ramadan. We horen dit niet te doen.

Imam

Een van die mensen is imam Mohammed Mahmoud van de moskee. "Raak hem niet aan, draag hem over aan de politie", zou hij hebben gezegd. En ook: "Luister, het is ramadan. We horen dit niet te doen."

De Londense politie heeft de omstanders bedankt. "Lof voor de mensen die de man in bedwang hielden, ze moeten ongelooflijk geschrokken, bang en boos zijn geweest."

De aanslag werd vannacht gepleegd rond 01.00 uur Nederlandse tijd. Er is een dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond. Negen mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag, al hebben ze zich nog niet uitgelaten over het motief en de achtergrond van de dader, de 47-jarige Darren Osborne uit Cardiff.