Premier May bij de Finsbury Park-moskee
NOS NieuwsAangepast

Huiszoeking in onderzoek naar aanslag op moskeegangers Londen

De Britse politie voert in Cardiff een huiszoeking uit in het onderzoek naar de man die vannacht met een bestelbus op een groep moskeegangers inreed. De bestelbus was gehuurd in Cardiff, de hoofdstad van Wales, in het westen van het land. Volgens Britse media komt de man, Darren Osborne, uit die stad.

De 47-jarige bestuurder van de bestelbus wordt vastgehouden op verdenking van het voorbereiden en uitvoeren van een terroristische daad en voor moord en poging tot moord. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken stond hij niet bekend als extreem-rechts bij de autoriteiten.

Vannacht reed de verdachte met een grote bestelbus in op een groep moslims die vlak bij een moskee een onwel geworden man hielpen. Negen moskeegangers zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Een aantal heeft ernstige verwondingen. De man die werd geholpen is overleden. Het is niet duidelijk of de aanslagpleger daarvoor verantwoordelijk is.

Bezoeken moskee

De Britse premier Theresa May heeft een bezoek gebracht aan de moskee. Ze sprak met leden van de moslimgemeenschap over de aanslag en ook met vertegenwoordigers van andere religies.

De Londense politiechef Cressida Dick was aan het begin van de middag ook bij de moskee. Zij zei dat de aanslag "heel duidelijk een aanval op moslims" was. De politiechef zei ook dat de moslimgemeenschap in de wijk de komende dagen op meer politiebescherming kan rekenen.

Zware kritiek

Het bezoek van May aan de moskee, een paar uur na de aanslag, heeft een flinke politieke dimensie: de premier kreeg zware kritiek op haar optreden na de grote brand in een Londense flat vorige week woensdag. Direct na die brand liet ze zich alleen bijpraten door hulpverleners. Pas twee dagen na de ramp sprak ze met de getroffen bewoners van de flat. Bij de brand kwamen 79 mensen om het leven.

Op een persconferentie voor haar ambtswoning sprak May vanochtend al haar afschuw uit over de aanslag: "Dit soort haat en boosaardigheid zal nooit overwinnen",

De aanslag bij de moskee was even na 01.00 uur Nederlandse tijd in Finsbury Park, een wijk in het noorden van de Britse hoofdstad. De moskee is een van de grootste van Groot-Brittannië. Het is de vierde aanslag in het Verenigd Koninkrijk in vier maanden tijd. Eerder waren er aanslagen bij Westminster, bij een concert van Ariana Grande in Manchester en op de London Bridge en de daarnaast liggende uitgaansbuurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl