Martin Huisman bij zijn caravan
NOS NieuwsAangepast

Vader Rowena: Mike J. mag nooit meer buitenkomen

Het wil er niet in bij Martin Huisman. De moordenaar van zijn dochter Rowena Rikkers, het meisje van Nulde, zou meer vrijheden kunnen krijgen in de tbs-kliniek waar hij wordt behandeld. Geen goed idee volgens Huisman, die bang is dat hij dan ook buiten de instelling kan komen. "Ik ben bang dat hij ooit nog eens een misstap zal maken."

De rechter kijkt vandaag hoe het verder moet met de tbs-behandeling van Mike J. Over twee weken valt er een beslissing. J. werd in 2003 veroordeeld en zit sinds 2009 in tbs.

Rowena's vader en haar zus Rochelle willen als nabestaanden gehoord worden in de zaak. Dat is uitzonderlijk: slachtoffers hebben wel spreekrecht tijdens strafzaken maar worden in principe niet gehoord bij zaken over verlenging van tbs.

Bij hun caravan vertelt Huisman waarom. "Ik wil dat er iets verandert bij Justitie als het gaat om de veiligheid en bescherming van kinderen en de zeggenschap van nabestaanden. En ook om een moordenaar achter de tralies te houden."

'Wij zijn levenslang gestraft'
De politie op zoek naar lichaamsresten bij het strand van Nulde in 2001

De vader van Rowena is bang dat Mike J. opnieuw de fout in zal gaan. "Als behandelaars aangeven dat iemand niet, of moeilijk te behandelen is, en diegene nog steeds ontkent, dan vind ik niet dat hij naar buiten mag."

Rochelle is daarbij bang dat henzelf iets overkomt. "Stel dat ik hem tegen het lijf loop. Wat doet hij, wat doe ik? Misschien is hij wel uit op wraak."

Wij hebben levenslang.

Vader Rowena

Huisman vindt dat hij en Rochelle ook zijn gestraft. "Wij hebben levenslang. Je staat ermee op en je gaat er mee naar bed. Als ik dan weer hoor dat er twee meisjes worden vermist, dan stort mijn wereld weer in en duik ik terug naar 2001."

De impact van de moord op zijn dochter was zo groot dat Huisman er bijna geestelijk aan onderdoor ging. "En financieel ben ik ook helemaal kapot. Ik zit niet voor niets in een caravan."

Over twee weken komt de uitspraak of de tbs-maatregel moet worden verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl