Tienduizend Nederlanders schieten met pijl en boog en dat aantal groeit

WBHC 2017

Boogschutters spannen hun boog, pijlen zoeven door de lucht. Ze mikken op beren, een vos, een hond, schildpadden, een eekhoorntje en een slak.

De schutters doen mee aan het vijfdaagse wereldkampioenschap 3D handboogschieten. Het evenement begint vandaag in de glooiende Italiaanse wijnregio Chianti. Onder de 1600 deelnemers zijn ook 65 Nederlanders.

De term '3D' staat voor de vorm van de doelwitten waarop wordt gemikt. Vaak zijn het 'dieren' gemaakt van schuim. "Ergens op het pad staat dan bijvoorbeeld een koe om op te schieten. Niks dat leeft natuurlijk, maar wel buitengewoon leuk!", zegt Arnoud Strijbis, algemeen directeur van de Nederlandse Handboog Bond.

Een aantal 'dieren' waarop deelnemers mikken tijdens het WK 3D-schieten WBHC 2017

Meer dan tienduizend Nederlanders doen aan handboogschieten en dat aantal groeit. In 2012 waren het er nog 9000. De sport is zelfs zo populair dat verschillende verenigingen al een ledenstop hebben ingevoerd.

De toenemende populariteit van de handboogsport in Nederland schrijft Strijbis vooral toe aan de prestaties van de jonge Nederlandse atleten Rick van der Ven (4de bij de Olympische Spelen in Londen in 2012) en Sjef van de Berg (4de bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016). "En Nederland heeft nog veel meer toppers, zeker ook onder de vrouwen."

Goede boogschutters kunnen hun kunsten op verschillende podia laten zien. Strijbis: "Naast het WK 3D in Italië, is er deze week ook een wedstrijd recurve (zie kader) in Salt Lake City. Dit najaar is er nog een WK in Mexico. Daar zullen ook onze Nederlandse olympische favorieten in actie komen."

Rick van der Ven in actie bij de Olympische Spelen in Londen ANP

De Nederlandse Handboog Bond ziet vooral een toename van jonge leden. "Veel sporten vergrijzen, maar bij de handboogsport zien we juist dat veel jongeren toetreden. De sport krimpt niet. Wat erg meehelpt zijn de recente films Hunger Games en Brave, beide met een boogschutter in de hoofdrol."

Strijbis: "De jongerenevenementen in de sport zitten de laatste tijd bomvol. Ieder evenement wordt groter en groter. Zo groot dat alleen de grote locaties nog geschikt zijn."

Groeiend aantal leden van de Nederlandse Handboog Bond

"De handboogsport is bovendien enorm in ontwikkeling," zegt Strijbis. "Het 3D-schieten is een goed voorbeeld, die stijl bestond 10 jaar geleden nog niet en is nu sterk in opkomst."

"Andere nieuwe vormen zijn run-archery, dat is een soort biathlon waarbij je eerst een eind moet rennen en dan gaat schieten. Een andere nieuwigheid is archery attack. Dat is een soort paintball maar dan met pijl en boog."

Ledenstop

Er zijn in Nederland 240 handboogschietverenigingen. Een aantal daarvan, waaronder Dordrecht, hebben de laatste jaren een ledenstop moeten instellen.

Strijbis: "Het gaat vooral om clubs in de Randstad, maar exacte aantallen hebben we niet. Het geeft maar weer aan hoe populair de sport is. Wij proberen met de bond ervoor te zorgen dat die verenigingen meer trainers of accommodatie krijgen. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk, je wilt niet dat mensen op straat gaan oefenen."

Diverse bogen en doelwitten

In de handboogsport worden veel verschillende bogen en doelwitten gebruikt. Wedstrijden draaien vaak of om het gebruik van één type boog of om één type doelwit. De doelwitten zijn wit-zwart-blauw-rood-gele blazoenen (schietschijven), lijnen op een veld of 3D-objecten.

In Nederland wordt vooral geschoten met de zogenaamde recurveboog. Deze is in een houten of kunststof uitvoering te krijgen. De naam is ontleend aan de vorm van de boog, de uiteinden buigen van de schutter af (re-curve). Dit type boog wordt ook gebruikt op de Olympische Spelen. Bij de professionele wedstrijden wordt de recurveboog gebruikt om te schieten op blazoenen.

WK en EK 2019 in Nederland

In 2019 organiseert Nederland het wereldkampioenschap handboogschieten. "Dit wordt een spektakel, want de wedstrijd wordt gehouden in de oude binnenstad van Den Bosch," zegt Strijbis.

"Op dit WK gaan we allerlei disciplines in de handboogsport bij elkaar brengen zelfs - en dit is voor het allereerst op een WK - een paralympische discipline."

Een wedstrijd 3D-schieten zoals momenteel in Italië aan de gang is, gaat in 2019 ook in Nederland plaatsvinden. Strijbis: "Ik kan dit nog niet definitief bevestigen, maar er is een erg grote kans dat wij in 2019 het Europees Kampioenschap 3D organiseren."