Oud-directeur Spoorwegmuseum wordt niet vervolgd

Oud-directeur Marten Foppen Dolfinarium

Marten Foppen wordt niet vervolgd voor gesjoemel bij het Spoorwegmuseum. De voormalig directeur zou museumgeld hebben gebruikt voor feestjes en opdrachten hebben toegekend aan zijn vrouw. Een accountantsbureau deed de afgelopen weken onderzoek naar het handelen van Foppen en heeft geen strafbare feiten geconstateerd. Daarop heeft het museum afgezien van juridische stappen.

De oud-directeur van het Spoorwegmuseum werkte tot 2015 bij het Dolfinarium. Daar zou hij huurgelden voor het Dolfinarium op zijn eigen rekening hebben laten betalen.

'Laakbaar maar niet strafbaar'

Het is terecht dat Foppen op non-actief is gesteld, maar er is geen bewijs van strafbare feiten, zegt woordvoerder Raymond Salet van het Spoorwegmuseum tegen RTV Utrecht. "Het is laakbaar gedrag, zeker voor een bestuurder. Maar dat is iets anders dan strafbaar. Foppen en het Spoorwegmuseum zijn terecht uit elkaar gegaan en voor zover nagegaan heeft het museum geen materiƫle schade opgelopen door het handelen van de oud-directeur."

De raad van toezicht van het Spoorwegmuseum maakte begin mei bekend dat het contract met Foppen per 1 juli is beƫindigd. Het museum heeft Nicole Kuppens als tijdelijke opvolger aangesteld.